Euforický Jiří Pospíšil v televizi: Já jsem TOP 09 nejspíš přinesl nové pravicové voliče

26.05.2014 22:24

V Událostech, komentářích na ČT vystoupil čerstvě zvolený europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil, který ze všech kandidátů získal nejvíce preferenčních hlasů. Také během rozhovoru několikrát projevil radost ze svého volebního výsledku. „Já jsem v euforii,“ sdělil během desetiminutového rozhovoru třikrát moderátorovi Davidu Borkovi.

Euforický Jiří Pospíšil v televizi: Já jsem TOP 09 nejspíš přinesl nové pravicové voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek, Jiří Pospíšil a Luděk Niedermayer

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí
V úvodu rozhovoru sice vyjádřil přesvědčení, že jeho silný výsledek by měl vést k pokoře, v průběhu pořadu z jeho úst zaznívala i prohlášení typu: „Rozhodně jsem nevylezl po zádech TOP 09. Já jsem jí nejspíš přinesl nové pravicové voliče.“

Moderátor se vyptával zejména na jeho rychlý přestup z ODS do TOP 09. Proti tomu se Pospíšil navzdory euforii rázně ohradil. „Můj odchod z ODS byl do značné míry vynucen chováním na posledním sjezdu. Já jsem byl trošku z ODS odejit,“ vysvětloval.

Ohledně výsledku ODS, která projevovala uspokojení ze zisku dvou europoslaneckých křesel, pak ujistil, že žádnou satisfakci necítí. „Nemám z toho škodolibou radost, věřím, že se ta strana vzpamatuje,“ ujistil.

Poté svým bývalým spolustraníkům začal radit, že by měli uchopit například i témata, jako je boj s organizovaným zločinem. „Věřím, že ten výsledek povede k větší sebereflexi,“ vzkázal ODS. „Snad pochopí, že je důležité hájit zájmy pravicového voliče, a nejen svých členů,“ dodal.

Pak Pospíšil ujistil, že je kandidátem TOP 09 a hlásí se k jejímu programu. Když moderátora překvapilo, že dlouholetý člen ODS dnes propaguje „sociálně tržní hospodářství“, jak ocitoval z programových dokumentů. Pospíšil se ohradil:  „Vždycky jsem říkal, že mým vzorem jeněmecká CDU a pravicová politika dle kancléřky Merkelové. Ta je motorem té frakce, kam míříme,“ objasnil nastávající europoslanec.

„Pravicoví politici by měli být v Evropské lidové straně, protože tam mohou skutečně něco ovlivnit,“ zakončil své vystoupení kritikou těch, kteří směřují do jiných frakcí, včetně ODS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…