Euro přinese pozitivní změny, jen se bojíme neznámého, míní vlivný poslanec ČSSD

28.07.2014 17:38

Z PROFILU Množství Čechů sice přijetí eura odmítá, vláda je však pro. Podle předsedy rozpočtového výboru Václava Votavy (ČSSD) přinese evropská měna pozitivní vliv na ekonomiku, lidé se prý pouze bojí neznámého.

Euro přinese pozitivní změny, jen se bojíme neznámého, míní vlivný poslanec ČSSD
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

„Předpokládám pozitivní vliv pro občany a ekonomiku vůbec. Je pravdou, že lidé mají přirozený strach z neznámého. Na Slovensku, kde už eurem platí, převládá pozitivní hodnocení. Pro podnikatele to znamená omezení rizik kurzových výkyvů, je to výrazně proexportní. Je to komfortní pro obchodní styk firem i občanů, je to zajímavé pro investory i turisty. Občané to ocení i při cestování do zahraničí,“ odpověděl Václav Votava na jeden z dotazů čtenářů ParlamentníchListů.cz.

Další ze čtenářů se ho pak ptá na poplatky ve zdravotnictví, podle něj je totiž celkem logické, že by se platilo za pobyt v nemocnici. „Koaliční strany (tedy i Babišovo ANO) se v koaliční smlouvě zavázaly zrušit poplatky ve zdravotnictví s výjimkou pohotovosti, nezavést znovu poplatek za pobyt v nemocnici a také zrušit II. důchodový pilíř. Nelze tedy tuto koaliční dohodu zpochybňovat,“ vysvětluje však Votava.

O peníze z druhého pilíře podle něj nemusí mít občané strach. „Předpokládáme, že po zrušení II. důchodového pilíře přejdou prostředky, které občané naspořili v tomto pilíři, do tzv. III. pilíře, tj. do penzijního připojištění. Nikdo tedy o své peníze nepřijde,“ ujišťuje poslanec.

Čtenář podepsaný jako „Ergo“ se pak Votavy zeptal na DPH u léků. „Přestaneme za vaší vlády platit DPH za léky, nebo kde se stala chyba? Nebo jste na svůj slib zapomněli?“ vytýká sociálním demokratům. „Podařilo se prosadit zavedení 3. sazby DPH ve výši 10 %, kam byly zařazeny právě léky. U léků je reálný předpoklad, že se cena léků sníží vzhledem k tomu, že cena je regulována Státním ústavem pro kontrolu léčiv,“ vysvětluje však Votava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…