Euro si vyřešte sami, řekl Van Rompuy na tiskovce s Nečasem

25.04.2013 14:16

Česká republika nyní nesplňuje všechny podmínky k přijetí eura, připomněl dnes v Praze stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy po jednání s českým premiérem Petrem Nečasem (ODS). Rompuy byl poté přijat také prezidentem Zemanem. Debata o vstupu ČR do eurozóny je podle Rompuye výsostně českým rozhodnutím.

Euro si vyřešte sami, řekl Van Rompuy na tiskovce s Nečasem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Hradě zavlála vlajka EU za účasti Zemana a Barrosa

Nečas na tiskové konferenci s Van Rompuyem zopakoval svůj postoj, že flexibilní kurz koruny je nyní pro českou ekonomiku výhodou a o přijetí eura by se mělo rozhodovat v referendu.

Van Rompuy na tiskové konferenci připomněl, že dříve či později přijmout euro se ČR zavázala při vstupu do Unie. ČR nyní všechna potřebná kritéria nesplňuje. "Ale i když je splníte, tak musí Česká republika sama přijmout to rozhodnutí podle svého ústavního pořádku. My se do toho nebudeme vměšovat," uvedl předseda Evropské rady. Rozhodnout o přistoupení k euru po splnění podmínek tak podle něj musí "vnitřní debata v ČR".

ČR nedodržuje tříprocentní hranici pro deficit veřejných financí

Podmínkou pro přijetí eura je udržení deficitu veřejných financí pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP), veřejný dluh pod 60 procenty HDP nebo cenová stabilita. Mezi další kritéria patří stabilita dlouhodobých úrokových sazeb a stabilita měnového kurzu. S většinou z nich nemá ČR dlouhodobě problém.

Loni ČR ovšem kvůli vyšší inflaci způsobené zvýšením daně z přidané hodnoty neplnila kritérium cenové stability, v dalších letech by ovšem již opět tuto podmínku měla země podle vládních materiálů bez problémů plnit. Dále ČR nedodržuje tříprocentní hranici pro deficit veřejných financí. V současnosti vede EU s ČR řízení o nadměrném deficitu, tuto proceduru by přitom letos chtěla česká vláda ukončit.

Podle Českého statistického úřadu loni stoupl deficit veřejných financí na 4,38 procenta z předloňských 3,25 procenta. Důvodem je jednorázové zaúčtování církevních restitucí a úpravy v čerpání fondů EU. Bez těchto vlivů byl loni deficit veřejných financí 2,5 procenta HDP. Letos MF očekává deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP.

Nečasova vláda nebude dávat žádný konkrétní termín přijetí eura

Český prezident Miloš Zeman nedávno prohlásil, že Česko by mohlo společnou evropskou měnu přijmout za pět let. Nečas na to dnes podotkl, že za ekonomickou politiku země je odpovědná vláda a ne prezident. "Takže názory jsou to samozřejmě legitimní, zajímavé, nicméně za ekonomickou politiku odpovídá vláda, která je odpovědná Poslanecké sněmovně, nikoliv prezidentovi," řekl její předseda.

Podle Nečase však jeho vláda žádný konkrétní termín přijetí eura dávat nebude, kromě jiného i proto, že všechny předchozí podobné sliby nebyly realizovány, jde tedy také o "jistou reputační kredibilitu" země.

Bude nutné referendum

"Je vědomou politikou mé vlády nestanovovat pevný termín přistoupení k eurozóně," řekl Nečas. Podle českého premiéra se navíc od českého vstupu do EU situace a podmínky členství v eurozóně změnily natolik dramaticky a výrazně, že o přistoupení bude muset rozhodnout referendum. Zaznamenal prý, že prezident Zeman má v této věci stejný názor.

Přijetí eura nyní znamená mimo jiné přistoupení k evropskému stabilizačnímu mechanismu, k fiskálnímu kompaktu a dalším právním závazkům, které v roce 2003, kdy se rozhodovalo o vstupu do EU, ještě neexistovaly, připomněl Nečas. Členství v EU podle něj přináší kladné hodnoty v ekonomickém, politickém i sociálním slova smyslu.

Vstup do eurozóny musí být pro Česko výhodný

Pro Česko ale musí být podle předsedy vlády vstup do eurozóny výhodný, pak bude reálné o tom uvažovat. "Například, když by náklady na držení vlastní národní měny byly větší než na přistoupení k eurozóně," vysvětlil.

Nečas je podle svých slov přesvědčen, že budoucností je vícerychlostní EU, která už fakticky vlastně existuje. Připomněl, že některé země jsou členy eurozóny či schengenského systému a jiné ne. "Bohatost a rozmanitost Evropy považuji za její přednost, její konkurenční výhodu," podotkl český premiér.
Van Rompuyovi dnes Nečas také řekl, že je jeho zájmem přesvědčit české poslance v Evropském parlamentu, aby podpořili víceletý finanční rámec na roky 2014 až 2020, na kterém už se shodla Evropská rada.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…