Europoslanec Rouček k Brexitu: Britové pořád netuší, co si to vlastně odhlasovali

17.01.2017 22:35

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že nestojí o společný trh z EU a chystá pro svou zemi „tvrdý Brexit“. Dává totiž přednost důkladné ochraně hranic před užší ekonomickou spoluprací. Co to bude znamenat pro EU a především pro Česko? V úterních Událostech, komentářích ČT o tom diskutovali bývalý europoslanec Libor Rouček a expertka ODS pro evropské záležitosti Adéla Kadlecová.

Europoslanec Rouček k Brexitu: Britové pořád netuší, co si to vlastně odhlasovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„Ti lidé neměli a dosud nemají ponětí, co to znamená,“ poznamenal hned na úvod někdejší europoslanec Libor Rouček na adresu Britů, kteří hlasovali pro odchod z EU. Mayová byla podle Roučka pod tlakem vlastních konzervativních politiků a poslanců z uskupení UKIP. „Británie dnes něco oznámila, ale z toho oznámení není jasné, jaký přístup vůbec bude zvolen,“ doplnil Rouček.

Kadlecová kontrovala, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pracoval s tím, že Velká Británie bude chtít zůstat členem společného evropského trhu. Ale to se nestane, takže Česká republika i další země budou muset hledat nějakou novou pozici. „Česká republika se bude muset napříč ostatními zeměmi dohodnout, co jsou ty naše priority,“ zaznělo z úst Kadlecové. Je přesvědčena, že se budou muset otevřít podstatné smlouvy EU. Už jen proto, že Británie přestane přispívat do rozpočtu EU.

Rouček přidal ještě jedno hledisko. „Já myslím, že by Brexit Británii neměl bolet a neměl by bolet ani Evropskou unii. Na druhé straně nemůže Británie dopadnout lépe než členské země EU. Pak by Evropská unie neměla smysl,“ upozornil. Všichni by si podle Roučka měli uvědomit, že v dnešním globalizovaném světě žádný stát nebude absolutně suverénní. Každý stát je vázán soustavou různých mezinárodních smluv.

Pokud jde o základní smlouvy EU, ty by se podle Roučka otevřít sice měly, ale záleží na tom, v čem se shodne ostatních 27 států. Touto poznámkou Rouček Kadlecovou rozesmál. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…