Eurovolby v Německu vyhrály vládní strany, jedno křeslo získá NDP

26.05.2014 8:21

Volby do Evropského parlamentu v Německu vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové před svým koaličním partnerem, sociální demokracií (SPD). Volební účast dosáhla 48,1 procenta, uvedl v noci na dnešek centrální volební úřad. Zveřejněné výsledky tak potvrdily předchozí odhady. Podle volebního modelu televize ARD vyšle do Evropského parlamentu jednoho zástupce také krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD).

Eurovolby v Německu vyhrály vládní strany, jedno křeslo získá NDP
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

Letošní evropské volby znamenaly v Německu změnu trendu ve vývoji volební účasti, když po mnoha letech začala růst. Hlasovat přišlo o tři miliony Němců více než v roce 2009 a volební účast se tak zvýšila téměř o pět procentních bodů na 48,1 procenta.

Zda se stal šéf sudetských Němců europoslancem, je nejasné

Po sečtení všech volebních okrsků získali konzervativci 35,3 procenta a v Evropském parlamentu je bude zastupovat 34 poslanců. Pro stranu to je nejhorší výsledek v historii evropských voleb, proti předchozímu volebnímu období ztratila osm mandátů. Mimořádný propad zaznamenala především bavorská Křesťanskosociální unie (CSU), která v nejlidnatější spolkové zemi přišla o šestinu svých voličů. Kvůli tomu je zatím nejasné, zda svůj poslanecký mandát obhájil šéf sudetských Němců Bernd Posselt.

SPD, jejímž volebním lídrem byl kandidát evropských socialistů na předsedu Evropské komise Martin Schulz, získala 27,3 procenta a vyšle do Štrasburku a Bruselu 27 zástupců, o čtyři více než dosud. Podle analytiků přispělo k posílení socialistů i nasazení Schulze do boje o pozici šéfa komise. Téměř třetina voličů SPD v průzkumech uvedla, že se pro stranu rozhodla právě kvůli Schulzovi.

Na třetím místě skončili Zelení se ziskem 10,7 procenta a s 11 europoslanci. Postkomunistická Levice získala 7,4 procenta hlasů a v Evropském parlamentu bude mít sedm zástupců. Stejný počet europoslanců si připsala také euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD), pro kterou zisk sedmi procent hlasů zhruba rok po založení strany znamená výrazný úspěch. V sestupném trendu pokračuje liberální Svobodná demokratická strana (FDP), kterou volilo 3,4 procenta Němců a která bude mít v Evropském parlamentu tři zástupce.

Do europarlamentu se díky ÚS dostaly i okrajové strany, včetně recesistů

Vzhledem k tomu, že německý ústavní soud zrušil spodní práh pro vstup do Evropského parlamentu, vyšle do Štrasburku a Bruselu své zástupce také řada okrajových stran. Podle volebního modelu ARD budou mít po jednom poslanci hnutí Svobodní voliči, Německá pirátská strana, Strana ochránců zvířat, NDP, Strana pro rodinu, Ekologická demokratická strana a také recesistické sdružení jménem Strana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…