Evakuace ze Sum: Provázela ji střelba

09.03.2022 12:52

Ukrajinci a další civilisté využívají relativního klidu zbraní a po dvou týdnech ostřelování houfně opouštějí zničené město Sumy na severovýchodě Ukrajiny. Mnozí míří do 175 km vzdálené Poltavy, kde je zatím bezpečno, velká část lidí z Poltavy pokračuje dále na západ. Podle některých svědectví se v blízkosti konvoje prchajících civilistů střílelo.

Evakuace ze Sum: Provázela ji střelba
Foto: Repro Twitter
Popisek: Sídliště u Charkova - 24.2.2022

V úterý se po vyhlášení bezpečnostních koridorů pro civilisty konečně mohli evakuovat těžce zkoušení lidé ve městě Sumy, které bylo v posledních 14 dnech vytrvale bombardováno ruskou armádou. Většina lidí mířila připravenými autobusy do 175 km vzdálené Poltavy, cesta i kvůli objízdným trasám trvala přes 12 hodin.

Mnozí z evakuovaných v prvním konvoji ze Sumy byli studenti medicíny z Indie, kteří byli ve městě v době, kdy začala ruské invaze. „Byly to dva mizerné týdny života převážně v podzemí s tenčícími se zásobami vody a jídla. Umírali jsme hlady,“ popisovala jedna ze studentek pro sever BBC.com.

Jiná indická studentka vypověděla, že situace byla každým dnem horší a děsivější. V pondělí večer při ruském náletu na blízkou obytnou čtvrť zahynulo nejméně 20 lidí včetně dětí. Ostřelování a bombardování bylo podle ní neúprosné a nelítostné.

Podle dalšího studenta je na internetu ověřené video, které potvrzuje, že při shromažďování jednoho z evakuačních konvojů došlo ke střelbě. Podle dostupných informací ale všechny autobusy, které včera dorazily do Sumy, úspěšně opustily město.

Z Poltavy pak mnozí lidé speciálním vlakem odjíždějí dále na západ, za poslední den byly vypraveny tři takové vlaky, přičemž ten první plně obsadilo téměř 600 indických studentů a v pozdějších vlacích je následovaly ukrajinské ženy a děti.

Podle místních úředníků se v noci do bezpečí v Poltavě dostalo asi 7000 lidí. Další plánují cestu dnes, protože bylo dohodnuto pokračování příměří. Mezitím už ale třetí den selhávají snahy evakuovat obyvatele přístavního města Mariupol, které je nadále bombardováno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …