Evropská komise asi zahájí s ČR, Polskem a Maďarskem řízení kvůli migraci

13.06.2017 6:30

Evropská komise dnes velmi pravděpodobně zahájí s Českou republikou, Polskem a Maďarskem řízení pro porušení unijní legislativy v souvislosti s takzvanými kvótami na uprchlíky. Věc nejspíš oznámí komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos odpoledne, kdy je naplánované zveřejnění další pravidelné zprávy o pokroku v unijních programech přesídlování a přerozdělování žadatelů o azyl.

Evropská komise asi zahájí s ČR, Polskem a Maďarskem řízení kvůli migraci
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Právě Avramopulos už při prezentaci minulé zprávy varoval, že pokud se situace nezmění, využije komise svých pravomocí a spustí řízení, které může po několika etapách skončit před unijním soudem a následně pokutou pro členskou zemi, píše ČTK.

Státy EU se přes odpor některých zemí ze střední a východní Evropy (včetně ČR) v roce 2015 shodly na dvouletém programu přebírání celkem až 160 000 žadatelů o azyl nacházejících se v Itálii a Řecku. Program příliš úspěšný nebyl, přesunuto takto bylo ani ne 20 000 osob, nejnovější přesné údaje budou k dispozici dnes.

Česko ze své kvóty necelých 3000 osob přijalo 12 lidí a více než rok nenabídlo žádná místa, nedávno vláda jednoznačně řekla, že dál se podílet nebude. Ani Polsko a Maďarsko se nezapojily. Podle informací ČTK je právě dlouhodobé odmítání nabízet do programu volná místa věcí, kterou komise dnes své řízení zdůvodní. Své kvóty totiž zatím nedokázala naplnit většina unijních zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…