Evropská komise vyšetřuje možný železniční kartel, údajně i v ČR

06.07.2016 20:20

Evropská komise vyšetřuje několik železničních přepravců kvůli možným kartelovým dohodám. Komise dnes oznámila, že koncem června uskutečnila ve vyšetřovaných firmách neohlášené prohlídky, jména podniků však nezveřejnila. Podle zdrojů agentury AFP se tyto prohlídky konaly v České republice, na Slovensku a v Rakousku.

Evropská komise vyšetřuje možný železniční kartel, údajně i v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Železnice, ilustrační foto

„Komise má obavy, že tyto podniky mohly uzavřít dohody s cílem vyloučit konkurenční provozovatele osobní železniční dopravy z trhu, což je v rozporu s antimonopolními pravidly Evropské unie,“ uvedla komise ve svém prohlášení. Kontroly se podle komise konaly 28. června.

Rakouská železniční společnost ÖBB uvedla, že je jedním z podniků, kde se kontroly uskutečnily. Kontroly podle AFP potvrdil rovněž slovenský antimonopolní úřad, neposkytl však žádné podrobnosti.

Podobné neohlášené kontroly jsou předběžným krokem při vyšetřování možného porušování antimonopolních pravidel a neznamenají, že dotyčné podniky se skutečně provinily, upozornila agentura Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…