Evropská levice by měla být moderní a kulturní, rozepsal se Ransdorf

29.04.2014 19:24

Moderní evropská levice by měla být znovu nositelkou společenské modernity a měla by také usilovat o zachování lidské důstojnosti. V rubrice Politici voličům serveru ParlamentníListy.cz se o tom rozepsal europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM).

Evropská levice by měla být moderní a kulturní, rozepsal se Ransdorf
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Podle něj by se levice měla stát znovu nositelkou společenské modernity, protože dosud byla po řadu desetiletí spíše defenzivní, tradicionalistickou silou. „V Evropském parlamentu i na jiných fórech jsem byl zklamán tím, jak malý význam přikládá levice prosazování sociální i ekonomické modernity, o modernitě vědecké a technické ani nemluvě,“ posteskl si europoslanec s tím, že evropská politika je prosycená skepsí vůči vědě a technice. Aniž by přitom zvažovala fakt, že jde o to dát vědě a technice lidský rozměr.

Druhým směrem, kterým by se měly evropské levicové síly zabývat, je podle Ransdorfa boj za ústřední hodnotu evropské kulturní tradice, za lidskou důstojnost. „To je něco, co nás výrazně odlišovalo od jiných civilizačních okruhů,“ podotkl. V této souvislosti poukázal na to, že lidskou důstojnost dnes celosvětově drtí tržní struktury a tlak na takzvanou pružnost neboli flexibilitu, a nejinak je tomu i v evropských a českých podmínkách.

Celý text ZDE.

„Tyto dva směry, modernita a lidská důstojnost, by měly být ústředními tématy skutečné moderní levice v evropských volbách,“ dodal Ransdorf.

Celý článek si můžete přečíst zde: http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Ransdorf-KSCM-Hodnoty-ktere-musi-hajit-levice-317130

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …