Evropský vyjednavač pro brexit Barnier bude jednat s Babišem i Stropnickým

12.04.2018 6:16

Hlavní evropský vyjednavač pro brexit Michel Barnier přijíždí dnes do Prahy, aby informoval české politiky o aktuálním stavu vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie. Do termínu, kdy Británie přestane být členem EU, zbývá necelý rok. Dohoda o podmínkách odchodu země zatím není hotová. Vyjednáno není ani uspořádání vzájemných vztahů mezi EU a Británií po roce 2020, připomíná ČTK.

Evropský vyjednavač pro brexit Barnier bude jednat s Babišem i Stropnickým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Před necelým měsícem Barnier a jeho britský protějšek David Davis oznámili, že oba vyjednávací týmy se shodly na velké části dohody označované jako rozvodová smlouva. Ta řeší podmínky odchodu i následné přechodné období. Návrh dohody následně odsouhlasili také lídři EU. Shoda ale zatím není úplná, největší překážkou se zdá být otázka režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem, patřícím do Spojeného království.

Británii a EU zbývá ještě dojednat uspořádání vztahů po roce 2020. První obrysy dohody načrtl březnový summit EU. Dokument zdůrazňuje, že Unie si s Británií přeje co nejtěsnější partnerství, které se bude týkat obchodní a hospodářské spolupráce i dalších oblastí, zejména boje s terorismem a mezinárodním zločinem, ale také bezpečnosti, obrany a zahraniční politiky.

Barnier bude v Praze jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Setká se rovněž s ministrem zahraničí Martinem Stropnickým (ANO), ministrem průmyslu Tomášem Hünerem (za ANO) a s poslanci a senátory z výborů pro evropské záležitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …