Exministr Ivan Pilip: Nečasova vláda vyvolávala paniku. A národní banka...

18.11.2013 15:30

Ekonom a bývalý politik a ministr financí Ivan Pilip se na blogu iHNed.cz rozepsal o prioritách, které by vedly k růstu české ekonomiky. Funkční vláda a sněmovna by se podle něj měly zaměřit na státní rozpočet. Pilip připouští, že k růstu se česká ekonomika bude vracet pomalu, ale alespoň by tak dostala pozitivní impuls.

Exministr Ivan Pilip: Nečasova vláda vyvolávala paniku. A národní banka...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Ivan Pilip zdůrazňuje poslední zprávu o poklesu ekonomiky ve třetím čtvrtletí roku. „Zpráva je to špatná zejména s ohledem na skutečnost, že růst v téměř všech dalších zemích EU je mírně kladný a jediný výraznější propad má vedle ČR pouze krizí zmítaný Kypr (-0,8 %),“ napsal Pilip.

Samostatná měna tak podle Pilipa neochránila českou ekonomiku a mluví o tom i v souvislosti s kroky ČNB.  „Fakta tedy dávají jasnou zprávu o teorii té části českých ekonomů a politiků, kteří roky tvrdili, že naši ekonomiku ochrání a blahobyt jí zajistí samostatná měna. Neochránila a nezajistila,“ napsal.

„Několik dní stará snaha použít další měnový nástroj intervencí a korunu uměle oslabit také není jednoznačná a nemusí růst podpořit. Je tedy evidentní, že stát musí zapojit další nástroje hospodářské politiky a podpořit růst strukturálními změnami a rozpočtovou politikou,“ snaží se Pilip obrátit pozornost k rozpočtu.

Peníze z evropských fondů mohou být dobrým impulzem

Vzhledem k termínu, ve kterém bude návrh rozpočtu projednáván, by prý bylo rozumné, aby nový Parlament návrh schválil. „Je sice předkládán vládou se spornou legitimitou a ve dvojnásobné demisi, ale v zásadě byl připraven odborným týmem Ministerstva financí. O výchozích parametrech, odhadech růstu a příjmů a dalších údajích je sice možné diskutovat, ale s přihlédnutím k celkové rozkolísanosti ekonomického prostředí a politické nestabilitě může být rozpočet jistým stabilizujícím prvkem. Navíc je nutné vzít v úvahu fakt, že většinu podstatných příjmů a výdajů je možné změnit pouze zákony. Jejich příprava a schválení však trvá téměř rok, takže většina takových změn bude mít dopad až na rozpočet roku 2015,“ upozorňuje Pilip.

Podle Pilipa by se především neměl posilovat pocit občanů, že nadále pokračují dramatické škrty a úspory. Zejména prý rétorika minulé vlády při změně DPH vyvolala v lidech paniku větší než krize samotná. "Devizové intervence ČNB zdůvodňované úvahami o tom, že skoro všechno už bude jen dražší, jdou bohužel obdobným směrem. Sám fakt, že nový rozpočet neznamená ani zvyšování daní, ani zásadní škrty ve výdajích, je proto spíše pozitivní,“ míní Pilip.

Dalším důležitým faktorem jsou prý investice. Zde jsou podle něj významné příjmy státu z evropských fondů. „ Pokud se tyto zdroje podaří v co největší míře využít a nasměrovat na rozvojové projekty podporující růst, mohou znamenat pro ekonomiku pozitivní impulz,“ uvádí Pilip na blogu Ihned.cz.

Toto podle Pilipa patří mezi zásadní priority a na jejich základě je prý možné začít jednat o státním rozpočtu, pokud v dohledné době vznikne funkční vláda. „K růstu se česká ekonomika asi stejně bude vracet pomalu, ale alespoň by dostala pozitivní impuls. Pokud ovšem taková vláda nevznikne, bude nejistota spotřebitelů dále narůstat, evropské fondy se z velké části nedočerpají a další zdroje do rozpočtu také nepřijdou. A v takovém případě se růstu nedočkáme ještě řadu dalších čtvrtletí,“ varuje Pilip.

Ivan Pilip je ekonom, bývalý ministr školství a ministr financí, v letech 2004 - 2007 viceprezident Evropské investiční banky.


 

reklama

autor: dkr

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…