Exministr Urban ostře k fotovoltaice: Mysleli jsme to dobře, ten tunel vykopal až Topolánek. A lžete si, jak chcete

05.07.2014 8:55

Podle poslance ČSSD Milana Urbana nemůže za úniky miliard v oblasti solární energetiky samotný zákon, prý za ně nemohou ani obnovitelné zdroje. Na svůj profil v ParlamentníchListech.cz Urban napsal, že je třeba opatření, která by zabránila v budoucnosti podobnému megatunelu. Naráží na řadu případů, kdy na sklonku roku 2010 dostala spousty solárních elektráren licenci, přestože nesplňovaly podmínky. Šlo o to, mít licenci do konce roku 2010, aby dosáhly na vysoké dotace.

Exministr Urban ostře k fotovoltaice: Mysleli jsme to dobře, ten tunel vykopal až Topolánek. A lžete si, jak chcete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Brněnský krajský soud nedávno poslal vlastníka solární elektrárny Držovice na Prostějovsku Jaroslava Vlčka za pokus o podvod na 6,5 roku a dodavatele stavby Zdeňka Svobodu na sedm let do vězení. Podle spisu získali pro elektrárnu v roce 2010 nezákonně licenci pro provoz, čímž by za 20 let vznikla škoda téměř 240 milionu korun. Licence byla totiž udělena, i když v Držovicích nebyl nainstalován žádný solární panel.

Jejím udělením dosáhl majitel elektrárny velmi výhodné výkupní ceny elektřiny, která od ledna 2011 strmě klesla o celých 50 procent. Právě snaha získat licenci a připojení do sítě ještě na sklonku roku 2010 vedla k řadě zároveň podvodů za účelem dosáhnout na vysoké dotace. Licence uděluje Energetický regulační úřad.

Na nedávná rozhodnutí soudů reaguje na svém profilu na ParlamentníchListech.cz sociální demokrat Milan Urban. Zdůrazňuje, že na vině není samotný zákon.

Další případy budou ještě potrestány

„Jenom málokteré slovo v češtině vzbuzuje tak negativní emoce jako „solárník“. Pro občana je to ten (hochštaplert, podvodník, zločinec…), který inkasuje „za nic“ miliardy korun. Takže uspokojení, které lidé projevují nad zprávami o zrušených licencích a trestech za podvody během připojování fotovoltaických elektráren, je vcelku pochopitelné,“ píše v úvodu Urban.

Celý text Milana Urbana ZDE:

Poslanec připomíná, že zmiňovaná elektrárna patří do projektů, jejichž kolaudace proběhla během bájného týdne od 24. do 31. prosince 2010. „Nepochybuji o tom, že u drtivé většiny obyvatel tohoto státu podobné zprávy vzbuzují celkem oprávněně radost a pocit, že spravedlnost se sice mnohdy na své cestě někde zdrží, ale nakonec alespoň někdy dorazí na místo a zaúřaduje, jak je třeba,“ říká Urban ke kauzám, jejichž soudní dohra ještě není ve všech případech u konce.

Urban se podle svých vlastních slov totiž domnívá, že podvody s listinami, s kolaudacemi a připojením k rozvodné síti budou prokázány a viníci obdrží po zásluze tresty.

Kdo má být na lavici obžalovaných

Urban obhajuje přijetí samotného zákona, neboť byl podle něj nutný a museli jsme tento předpis mít již jenom kvůli harmonizaci práva s Evropskou unií. „Chybné nastavení výkupních cen nastalo během vlády Mirka Topolánka a ať si lže, kdo chce a jak chce, samotný zákon je nevinný, tunel za stovky miliard vykopal jeho kabinet. Možná jsme se tehdy jako opozice měli o trochu méně zabývat velkou politikou a matoucími clonami rovné daně. Asi jsme o trochu více měli vnímat to, co pravicoví šíbři páchali v praxi,“ připouští poslanec ČSSD.

Podpora obnovitelných zdrojů, i přes mizerné zkušenosti, bude a musí podle Urbana pokračovat. „Povinností státu však je zajistit, aby se to dělo za předem známých a daných výsledků pro odběratele a konec konců i pro daňové poplatníky,“ napsal Urban.

„Neboť fakt, že alespoň někteří z řad podvodníků v oblasti fotovoltaických elektráren skončí za mřížemi a jejich elektrárny ztratí právo na extrémně vysokou,  dvacet let dotovanou cenu, je výborný – avšak bez opatření, která by zabránila v budoucnosti podobnému megatunelu nemají tu správnou pointu,“ upozornil Milan Urban.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…