Exministra Pilipa honí insolvenční správci. Dluží desítky milionů, musí prodat zámeček, co si pořídil

14.07.2017 9:58

Bývalý ministr financí za ODS Ivan Pilip čelí insolvenčnímu návrhu. A to kvůli údajným dluhům v řádu desítek milionů korun, které jsou staré přibližně deset let. Návrh na insolvenci podala společnost Reality Hradec. Té podle vyjádření v insolvenčním rejstříku bývalý politik dluží 24,5 milionu korun. Ivan Pilip dluhy uznává. Tvrdí ale, že se s věřiteli již domluvil na možném řešení a právě od něj se prý věřitelé odklonili.

Exministra Pilipa honí insolvenční správci. Dluží desítky milionů, musí prodat zámeček, co si pořídil
Foto: Archiv Ušetřeno.cz
Popisek: Roční procentní sazba nákladů je důležitým parametrem půjčky, který je velmi podceňován.

Ivan Pilip, dnes v ekonomických otázkách radící KDU- ČSL, totiž hodlá prý prodat zámeček Trnavá, který vlastní, a ten měl jeho dluhy pokrýt. Věřitelé tak podle něj porušili dohody, které s nimi uzavřel, informuje server Aktuálně.cz.  

„Navrhovatel eviduje za dlužníkem pohledávku ze smlouvy o úvěru splatnou ode dne 29. 6. 2010, a to jen na jistině ve výši 24,507 milionu korun,“ uvedla společnost podle Aktuálně.cz v insolvenčním návrhu. To ale není vše. Uvedla i dalšího dlužníka a sice Moravský Peněžní Ústav, kde má Pilip další dva nesplacené úvěry ve výši 8,5 milionu korun.

A Pilip prý dluží i tam. Moravský Peněžní Ústav se tak prý k insolvenčnímu návrhu přidá. „S ohledem na dlouhodobé neplnění splatných závazků těchto osob, jakož i vzhledem k exekučním řízením, která byla v minulosti vedena na osobu pana ing. Ivana Pilipa a paní ing. Lucii Pilipovou, nezbývá než se připojit k předmětným insolvenčním návrhům,“ sdělil ředitel marketingu Pavel Čihák Aktuálně.cz.

První dluh měl vzniknout již v roce 2006. Právě tehdy si Pilip se svou tehdejší manželkou měli vzít úvěr u České spořitelny na 26 milionů korun na rekonstrukci zámečku Trnová, který si manželé Pilipovi koupili. Zároveň se ale pustili i do realitních projektů. „Chtěli stavět a následně prodávat mimo jiné i luxusní byty,“ píše Aktuálně.cz. Pak ale v roce 2008 vypukla krize a jejich realitní aktivity zkrachovaly. Manželům Pilipovým tak zůstalo přibližně 60 milionů dluhů. Reality Hradec se k Pilipově pohledávce dostaly tak, že ji přes několik prostředníků odkoupily.   

Ivan Pilip nicméně vlastníka pohledávky obviňuje, „že se odklonil od dohod, které spolu udělali“. Poslední dluhy totiž podle něj měly být zaplaceny právě prodejem Pilipova zámečku Trnová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…