Exnáměstek Šiška si za zmanipulování zakázky odpyká čtyři roky

14.06.2017 10:05

Bývalý náměstek ministerstva práce Vladimír Šiška si odpyká čtyři roky ve věznici s dozorem za zmanipulování zakázky na výplatu sociálních dávek. Původní trest mu dnes o dva roky snížil pražský vrchní soud. Rozhodnutí, podle nějž Šiška zneužil svou pravomoc a sjednal firmě Fujitsu Technology výhodu při zadání veřejné zakázky, je pravomocné.

Exnáměstek Šiška si za zmanipulování zakázky odpyká čtyři roky
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Druhému obžalovanému, bývalému řediteli odboru Ministerstva vnitra Miroslavu Dudovi, potvrdil odvolací senát tříletý podmíněný trest s maximální – tedy pětiletou – zkušební dobou. Vrchní soud z rozsudku vypustil povinnost obžalovaných k náhradě způsobené škody, protože stanovení její výše bylo podle soudců spekulativní.

Šiška v roce 2011 sám rozhodl o změně systému výplaty dávek a zakázku zadal bez výběrového řízení namísto toho, aby dodavatele systému nechal vybrat v otevřené soutěži na základě nejnižší nabídnuté ceny. „Záměrně rezignoval na dodržení pravidel hospodářské soutěže, protože jeho záměrem bylo zadat zakázku pouze Fujitsu Technology,“ uvedla dnes soudkyně Pavla Augustinová.

Kvůli tomu, aby zakázku dostala Fujitsu, údajně pomocí dodatků ohnul podmínky rámcové smlouvy, kterou mělo od roku 2008 uzavřenou Ministerstvo vnitra. Umožnily mu to Dudovy podpisy.

Šiška, kvůli jehož trestním kauzám rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09), je v souvislosti se svým působením na ministerstvu obžalován také kvůli pokusu zadat miliardovou zakázku na kontrolu vyplácení sociálních dávek firmě IBM a kvůli údajnému vydírání jednatele firmy OKsystem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…