Expert OSN přišel do ČT vyhubovat Čechům, že nepodepsali dohodu o migraci. „Nelegální migrace“ se prý neříká. A pak řekl něco, co bylo moc i na Takáče

10.12.2018 21:05

Členské země OSN dnes formálně přijaly globální pakt o migraci. Ne však všechny. Třeba Česko u toho nebylo a spolu s ním kupříkladu Slovensko, Maďarsko, Polsko, Lotyšsko, Rakousko i další země. Dokument totiž podle těchto států nerozlišuje migraci legální a nelegální, přináší bezpečnostní rizika a k migraci spíše vyzývá, než aby ji omezoval. Udělala Česká republika chybu, když pakt nepodepsala? O tom v pondělním Interview na ČT24 promluvil vedoucí informačního střediska OSN v Praze Michal Brož.

Expert OSN přišel do ČT vyhubovat Čechům, že nepodepsali dohodu o migraci. „Nelegální migrace“ se prý neříká.  A pak řekl něco, co bylo moc i na Takáče
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Itálie - migranti

„Všechny státy, které se rozhodly k tomu paktu nepřistoupit, budou dříve, nebo později konfrontovány s tím, že ten problém se jich tak jako tak týká. A také s tím, že ten systém mezinárodní spolupráce, který se tento pakt snaží rozšířit, bude v jejich zájmu,“ sdělil úvodem Brož.

Anketa

Je ostuda, že se Česko nepřipojilo k migračnímu paktu OSN?

2%
98%
hlasovalo: 16731 lidí

Pokračoval se slovy, že každá země včetně Česka má na takové rozhodnutí své právo, ale těch více než sto osmdesát států, které se rozhodly globální migrační pakt podpořit, vytvoří do budoucna dobrý základ. Brož také připomíná, že ve světě není zaveden způsob vlády, který by kohokoli k něčemu nutil, a tyto státy jsou tak samy pevně přesvědčené, že toho chtějí být součástí. Pokud nějaký stát má o něčem pochyby, musí si je prý nejdříve vyřešit.

„Je to začátek cesty a já bych v tomto případě nepřipouštěl, že by kompakt nepřinášel pozitivní posun. Na druhou stranu si umím představit, že se nemusejí připojit úplně všechny státy, byť globální dohody tohoto typu jsou v podstatě založeny na globální akceptaci,“ uvedl vedoucí informačního střediska OSN v Praze. „Státy, které k tomuto paktu nepřistupují, ten mezinárodní systém skutečně oslabují,“ zdůraznil.

Anketa

Je Miloš Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 19417 lidí

Podle české vlády však smlouva jasně nerozlišuje mezi legální a nelegální migrací. Termín nelegální se však v mezinárodním právu prý běžně nepoužívá. „Používá se místo něj označení neregulérní migrace. A v dokumentu rozdíl mezi legální a neregulérní migrací je uveden,“ poznamenal Brož.

Základem dokumentu podle Brožových slov je, že migrace, která ve světě probíhá, by měla být primárně regulérní, tedy legální. „Znamená to, že bychom ji měli usměrňovat tak, abychom tu problematickou část migrace, která neprobíhá v souladu s právními předpisy států, eliminovali,“ řekl Brož.

Celá smlouva jednoduše podle Brože směřuje k tomu, abychom v budoucnu měli situaci, kdy lidi nebudou migrovat, protože musejí, ale protože chtějí a mohou najít způsob, jakým se po světě pohybovat. „A to, že se nadále pohybovat budou, o tom není sporu,“ je přesvědčen.

Brož vyvrací slova ministra zahraničí Tomáče Petříčka, že tato smlouva podněcuje lidi, aby se zvedali a odcházeli z domovů. „To v žádném případě. Není nejmenším cílem lidi vyzývat a podněcovat, aby migrovali, nic takového tam není,“ kroutil na Petříčkovými slovy Brož hlavou.

Zmínil, že migrační pakt se zabývá faktem, že migrace existuje. „Migrace je v posledních letech stále v něčem intenzivnější, byť základní rozsah migrace, tedy podíl populace, která migruje, zůstává stejný. Je to něco kolem 3,4 procenta. Nicméně v těch absolutních číslech rozsah narostl, protože počet lidí stále narůstá,“ upřesnil.

„Tady není důvod lidi podněcovat, tady je opravdu důvod hledat způsob, jak ji začít kontrolovat a jak případně využít její potenciál k rozvoji,“ zopakoval Brož.

Na to však moderátor Daniel Takáč poukázal na cíl pět této smlouvy o migraci, kde se mluví o tom, že je třeba zvýšit dostupnost a flexibilitu cest pro legální migraci. „Tak tohle není jasný podnět pro lidi: Pojďme se zvednout a migrovat? Je to snadnější, dostupnější,“ zajímalo moderátora. „Znamená to, že tam není podnět: lidé, migrujte. Ale podnět: lidé, máte možnost, pokud splníte určité podmínky, tak můžete mít to štěstí. Negarantuje to hned možnost migrovat,“ uzavřel Brož s tím, že taková cesta bude zároveň i bezpečnější.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…