Expert v ČT: Letadlo nejspíš sestřelili separatisté

18.07.2014 9:02

Tomáš Karásek, hlavní analytik Asociace pro mezinárodní otázky, považuje za nejpravděpodobnější variantu, že malajsijské dopravní letadlo sestřelili nad východoukrajinským územím proruští separatisté. Během telefonického rozhovoru se studiem České televize uvedl dva důvody, které jej k tomuto závěru vedou.

Expert v ČT: Letadlo nejspíš sestřelili separatisté
Foto: repro internet, tan
Popisek: Zahraniční servery zaplnily zprávy o sestřelném letadlu

Analytik Tomáš Karásek téměř vyloučil, že sestřelení civilního letadla, pokud tedy za pádem stroje stojí skutečně sestřelení, bylo dlouhodobě plánované za účelem dosažení nějakého politického či vojenského cíle. Důležité je prošetřit, zda letadlo bylo sestřeleno omylem, a pokud ano, kterou stranou konfliktu.

Ze svého pohledu považuje Karásek za pravděpodobnější tu variantu, která tvrdí, že letoun Malajsijských aerolinií sestřelili proruští separatisté. K tomuto závěru jej vedou dva důvody. Tím prvním je přesvědčení, že rebelové na východu země nedisponují takovými zkušenostmi s ovládáním protiletecké techniky jako ukrajinská armáda. Za druhé, když se nad tím zamyslíme, letadlo letící ze západu země nad separatistickým územím je něco, co mohou považovat za případnou hrozbu separatisté, ne ukrajinské ozbrojené síly.

„Z těchto dvou důvodů mi připadá logičtější vysvětlení, že pokud tedy letadlo bylo sestřeleno, tak by mohlo být sestřeleno separatistickými jednotkami. Ale je to spekulace, která se neopírá o žádné technické posouzení toho incidentu," podotknul expert.

Ukrajina nese odpovědnost v každém případě

Ovšem i pokud za tímto incidentem skutečně stojí proruští separatisté, Ukrajina stále nese určitý díl odpovědnosti. „Ukrajina, tak jako každý jiný stát, je formálně zodpovědná za to, co se děje na jejím území, které zahrnuje i vzdušný prostor. To znamená, i pokud bylo letadlo sestřeleno separatisty, tak samozřejmě právní zodpovědnost vůči třeba pozůstalým nese Ukrajina jako stát. Pak se můžeme bavit o politických implikacích a tam už ty závěry budou jiné," uvedl Karásek.

„Na druhou stranu, pokud by se ukázalo, že letadlo bylo sestřeleno systémem, který dodalo separatistům Rusko, což je jedno z pravděpodobných vysvětlení, pak by samozřejmě Ukrajina mohla i právně argumentovat minimálně tím, že její vina a odpovědnost za incident není exkluzivní," dodal analytik.

Další vývoj se bude odvíjet podle určení viníka

Další vývoj situace na východě Ukrajiny bude záležet na tom, jakým způsobem bude nakonec přiřčena a akceptována vina za sestřelení letadla. V každém případě je to budíček pro ty, kteří se nechali ukolébat zdáním, že na východě Ukrajiny se zas tak moc neděje, uvedl Karásek.

Pokud se ukáže, že civilní letadlo skutečně sestřelili separatisté za pomoci techniky dodávané ruskou stranou, bude to podle analytika dobrý důvod, aby zejména euroatlantické země uvalily na Rusko další sankce. Protože by tím byla potvrzena nebezpečnost ruské podpory. Pokud by se ukázalo, že letadlo sestřelila armáda podléhající ukrajinské vládě, je to mimořádně nešťastná událost a můžeme čekat, že dojde k hledání politické odpovědnosti. Dá se také očekávat, že by to ruská strana propagandisticky využila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…