Exporadce Klause rozděloval Československo. S podobným tématem jde do voleb

22.05.2014 11:35

REPORTÁŽ Za každý nový paragraf chce dva staré zrušit. A nejen to. Celá Evropská unie je pasé. Přesto chce Jiří Payne, který rozdával propagační letáčky na severu Čech, na jednom z křesel unijního parlamentu sedět. Byl i u toho, když se rozděloval československý stát.

Exporadce Klause rozděloval Československo. S podobným tématem jde do voleb
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Místopředseda Svobodných Jiří Payne během kampaně v Teplicích

Se zástupci Strany svobodných občanů se mohli ve středu v Ústeckém kraji setkat příznivci v Teplicích a v Ústí nad Labem. Nejprve v rámci kontaktní pouliční kampaně, v podvečer pak v rámci debaty s druhým mužem kandidátky do eurovoleb Jiřím Paynem, někdejším poradcem Václava Klause, v Interhotelu Bohemia. „Měl by být nastolen smysluplnější systém, než je Evropská unie, a to založený na dobrovolné spolupráci států,“ řekl ParlamentnímListům.cz během své kontaktní kampaně v teplických ulicích Krupská a U Císařských lázní.

Tento absolvent jaderné fyziky, který se v době komunismu musel živit jako topič, je příznivcem deregulace a rušení paragrafů místo jejich stálého navyšování. „Nechceme všechno hned zrušit. Ale je potřeba nové i stávající normy třídit do několika skupin,“ říká politik, který se k politickému kormidlu dostal právě z kotelny, kde prý začal dost číst literaturu a přemýšlet o tom, že by se mělo žít ve svobodném režimu. Co se týče potencionálního vystoupení z Unie, některé předpisy by se měly redukovat a změnit na mezivládní dohody, jiné bude nutné rekodifikovat.

Některé Tepličáky zaujme jeho přirovnání, že by to bylo podobné, jako když se rozdělovalo Československo. „Tehdy jsem byl předsedou zahraničního výboru, když se plánovalo rozdělení státu. Záležitost Evropské unie je složitější v právní rovině, ale jednodušší v tom, že se Slovenskem jsme byli mnohem více provázanější,“ míní a věří, že této zkušenosti teď bude možné využít.

Svobodní jsou akčnější

Jedničkou Svobodných do Evropského parlamentu je vysokoškolský učitel ekonomie Petr Mach, který je od založení strany jejím předsedou. Tématem Evropské unie se zabývá dlouhodobě. Napsal knihu Úskalí evropské integrace (2003) a knihu Jak vystoupit z EU (2009). Druhý kandidát Jiří Payne by se v Evropském parlamentu rád věnoval především přípravě scénáře na vystoupení z EU.

„K těmto volbám přistupujeme s intenzivnější kampaní než k parlamentním, a to nejen v kontaktních kampaních mezi lidmi, ale i v internetové – zejména facebookové – kampani. Je to dáno možnostmi, které nyní máme – zvýšil se nám počet členů i akceschopnost. Samozřejmě jde i o důležitost voleb do Evropského parlamentu, prostřednictvím kterého k nám putuje nemalé množství legislativy,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Richard Hartmann, předseda krajského sdružení Svobodných pro Ústecký kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…