Expremiér Gross hájí Babišovo hnutí a radí ČSSD, jak s komunisty

23.10.2013 10:43

Někdejší premiér a bývalý předseda sociální demokracie Stanislav Gross se i poté, co opustil vrcholnou politiku, zajímá o dění na české politické scéně a v ČSSD, v níž má momentálně pozastavené členství. V rozhovoru pro Aktuálně.cz říká, jak by si strana měla počínat při sestavování vlády.

Expremiér Gross hájí Babišovo hnutí a radí ČSSD, jak s komunisty
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stanislav Gross

"Jsem v kontaktu s některými lidmi ze sociální demokracie i v místní organizaci a počítám s tím, že až budu mít klidnější část svého života a pokud budu vítán, tak se rád vrátím do místní organizace a pomůžu s tím, s čím pomoci mohu," uvádí. Upozorňuje ale, že návrat do vysoké politiky nezvažuje.

O menšinové vládě sociální demokracie s podporou komunistů, kterou nevylučuje současný šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, říká, že není úplně šťastným řešením. Nikde prý navíc není psáno, že se do takového projektu bude komunistům chtít.

Když byl Gross v čele ČSSD, měl možnost do vlády s komunisty jít. "Mohli jsme to udělat dvakrát, ale nešli jsme do toho. Sám před sebou bych to neobhájil, byl jsem pro bohumínské usnesení, a jen abych se udržel v roce 2005 o chvilku déle v křesle premiéra... Doba ale byla jiná, jsme o osm let dále a společenská situace je odlišná. Možná přišel čas na to, aby si sociální demokracie zvětšila možnost manévru na politické scéně tím, co prosazuje předseda Sobotka. Nechci to odsuzovat, ale že bych byl z toho šťastný, to nikoliv," říká bývalý politik, který dnes pracuje jako advokát a podniká.

Spolupráci s TOP 09 by Sobotka neobhájil

Naprosto vyloučená je podle Grosse spolupráce s TOP 09, o které se mluví v kuloárech. Neumí si představit, jak by takové rozhodnutí sociální demokracie obhájila před svými voliči, ani jak by vypadalo společné programové prohlášení. Sociální demokracie prý navíc nemá "šíbra" formátu Miroslava Kalouska, kterého by proti místopředsedovi TOP 09 postavila jako protiváhu.

TOP 09 se s ČSSD sice shodly na argumentech, proč nepodporovat Zemanem jmenovanou vládu Jiřího Rusnoka, když tvrdily, že obrana demokratických principů je nadřazená pravolevému střetu. Podle Grosse to ale na společné vládnutí nestačí.

ANO neskončí jako VV

O hnutí ANO Andreje Babiše odmítá Gross hovořit jako o straně jednoho muže a nezpodobňuje je ani s Věcmi veřejnými, jako činí někteří Babišovi odpůrci. "Je tam řada lidí, kteří díky své životní dráze nejsou slepými oddanými jednoho vůdce, proto si myslím, že ANO odvede svou společenskou roli mnohem lépe než svého času Věci veřejné,"  říká bývalý premiér.

"Nemyslím si, že by ANO skončilo jako Věci veřejné, které ve finále skončily spíše polosměšně. Kde vidím riziko hnutí ANO, je to, jestli jeho poslanci dokážou jednotně manévrovat při jednáních ve sněmovně tak, že když se něco dohodne, aby se v klíčových věcech nezačali drolit," dodává Gross.

Sociální demokracie prý nemusí být zděšená z průzkumů, které Babišovi dávají i 15 procent, zděšena by měla být ODS a TOP 09, protože je může vystřídat jiný lídr na pravici.

reklama

autor: adr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…