Exšéf národních socialistů jde stále proti Paroubkovi: Vykrádá nás

28.01.2012 19:30

Karel Janko, někdejší předseda České strany národně socialistické (ČSNS 2005), zkritizoval vládní návrh o církevních restitucích. V tiskové zprávě se opřel i do svého rivala Jiřího Paroubka a jeho Národní socialisty. Ten svou kritikou restitucí podle Janka pouze vykrádá program jeho strany.

Exšéf národních socialistů jde stále proti Paroubkovi: Vykrádá nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSNS 2005 Karel Janko

 

Janko národním socialistům šéfoval do podzimu 2011, poté jej v čele strany nahradil Jiří Paroubek, který subjekt přejmenoval a Janka nechal ze strany vyloučit. Janko Paroubkův postup neuznává a nadále se považuje za předsedu ČSNS 2005.

Vraťte jen církevní nemovitosti

“Česká strana národně socialistická již při svém ustavení definovala svůj vztah k těmto restitucím jako překonané záležitosti. K zestátnění církevního majetku došlo již za císaře Josefa II. A poté byl majetek ponechán církvím k užívání, nikoli ve vlastnictví. Liberální přístup k církevním záležitostem vedl za první republiky k rozšíření podnikatelských aktivit církví a nákupu polností, nemovitostí a dalším ekonomickým aktivitám, jež primárně nijak nesouvisely s výkonem duchovní činnosti a odporovaly filosofii křesťanské církve tak, jak ji definovali otcové církve apoštolové  Petr a Pavel,“ vysvětluje Janko.

Dodává, že podle jeho názoru nedošlo v roce 1948 k zestátnění církevního podnikání, nikoli majetku jako takového. Navráceny by proto měly být pouze konkrétní nemovitosti určené k církevním účelům a ne pole, lesy a rybníky, které by církev držela pouze z ekonomických důvodů. Takový stav by totiž odpovídal tomu, co v českých zemích ustanovil již císař Josef II.

Hrozba soudem

Janko proti stávajícímu návrhu restitucí argumentuje i tím, že hodnota peněz vyplacených kněžím mezi lety 1948 a 1990 převýšil cenu předávaného majetku. „Snahy o navrácení církevního majetku v navržené podobě se tak degraduje na obyčejnou krádež, pokud církve nejsou připraveny kompenzovat státu celkový objem vyplacených investic a mezd za období dlouhé 62 let,“ píše Janko.

Dodává, že se jeho subjekt přirozeně distancuje od tohoto vládního plánu. Podobně smýšlející národní socialisté by podle něho měli opustit řady NS – LEV 21 a přidat se k němu a jeho ČSNS 2005, kde budou mít větší možnost uplatnění vlastních názorů.

Janko zprávu uzavírá hrozbou, že se on a jeho sympatizanti pokusí vládní návrh žalovat u Ústavního soudu a budou požadovat vyčíslení již vynaložených nákladů na církev. “Je pozoruhodné, že pan Jiří Paroubek záměrně o těchto faktech nehovoří.  My, národní socialisté ale pravdu známe,“ ukončuje text politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…