Exšéf pražských strážníků Kotrouš neuspěl u ÚS. Trest 5,5 roku mu byl potvrzen

29.07.2014 16:21

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše. Definitivně tak potvrdil trest 5,5 roku za přijetí úplatku. Stížnost soudci označili za zjevně neopodstatněnou, zjistila dnes ČTK ze soudní databáze. Kotrouš do vězení nastoupil loni v březnu.

Exšéf pražských strážníků Kotrouš neuspěl u ÚS. Trest 5,5 roku mu byl potvrzen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policista - ilustrační foto

„Ústavní soud je přesvědčen, že závěry obecných soudů obstojí. Po stránce skutkové je třeba zdůraznit, že ve věci bylo provedeno rozsáhlé dokazování, které jednání stěžovatele podrobně dokumentuje a dosvědčuje," stojí v usnesení soudkyně zpravodajky Ivany Janů. 

Kotrouš si podle pravomocného verdiktu řekl o úplatek za to, že zajistí trvání smlouvy městské policie s autoservisem Jíša. Chtěl tak získat nejméně 1,2 milionu korun. Soudy mu kromě uloženého trestu vězení také na pět let zakázaly pracovat v bezpečnostních ozbrojených sborech a nařídily zaplatit pokutu 400.000 korun. 

Kotrouš podle spisu převzal od majitele servisu na dvou schůzkách nejdříve 200.000 korun a poté dalších 150.000 korun. S druhým úplatkem jej detektivové zadrželi v jeho služebním voze. V ústavní stížnosti Kotrouš připustil, že převzal 150.000 korun. Nebyl to však podle něj úplatek, ale půjčka, kterou vylákal z majitele servisu kvůli tomu, že byl ve finanční tísni. 

Městský soud v Praze původně uložil Kotroušovi šestiletý trest vězení a desetiletý zákaz činnosti u státní a městské policie. Odvolací Vrchní soud v Praze zmírnil vězení o půl roku, zkrátil zákaz činnosti o polovinu, ale rozšířil jeho platnost na všechny ozbrojené bezpečnostní sbory. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…