Exšéf tajné služby Randák promluvil o propuštěných dívkách i ruských špionech

31.03.2015 18:51

Hostem pořadu Kauza dne na Rádiu Impuls byl bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. Ten hovořil o dvou propuštěných českých dívkách, které byly drženy v pákistánské provincii Balúčistán. Zmínil se také o příslušnících ruské rozvědky v České republice.

Exšéf tajné služby Randák promluvil o propuštěných dívkách i ruských špionech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Randák se domnívá, že už se nikdy nedozvíme, co se přesně stalo v Balúčistánu a jaké akce přesně vedly k propuštění dvou dívek. Není to prý ani důležité. "Důležitý je výsledek akce,“ řekl Randák.

Podle něj se není na co ptát, jelikož je pro dívky těžké určit, kdo byli únosci a kde přesně byly uneseny a drženy.

Podle něj mohou mít šátky, které měly dívky na videích v Turecku, důvod ve vysílání v turecké veřejné televizi. "Spekulovat o tom, že ty dívky jsou jakousi prodlouženou rukou islámu, je ze světa fantazie.“

Randák si je jist, že turecká humanitární organizace byla úspěšnější než evropské organizace, jelikož její zástupci dokáží hovořit stejným jazykem a jsou si celkově kulturně bližší. Češi podle jeho názoru do vyjednávání zapojeni nebyli. Randák předpokládá, že Česká republika s tureckou službou jen konzultovala, nikoliv se přímo účastnila vyjednávání.

Spekuluje se také o tom, že za propuštění dívek bylo složeno únoscům výkupné. Podle bývalého šéfa civilní rozvědky v případě, že se tak stalo, zaplatili by ho pravděpodobně Turci, ale buď penězi od České republiky, nebo z Kataru.

Randák se zmínil také o ruských špiónech v České republice s tím, že v současné době je jich u nás zhruba deset. A to je prý zcela normální stav, funguje to tak v celém světě a je lepší, když se o nich ví, než když budou odvoláni zpět do Ruska českou stranou. Poté by přijel nový špión a musel by se odhalovat znovu, takto už víme, o koho se jedná a můžeme jeho činy sledovat, vysvětloval Randák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…