Exšéf ukrajinské tajné služby říká, že za masakrem na Majdanu možná nebyl Janukovyč

13.03.2014 13:04

Ostřelovači, kteří během nepokojů v Kyjevě zastřelili desítky lidí z obou táborů, pracovali pro opozici. Prohlásil to bývalý šéf ukrajinské tajné služby Aleksandr Jakiměnko, píše ruský televizní kanál RT, který je financován Kremlem.

Exšéf ukrajinské tajné služby říká, že za masakrem na Majdanu možná nebyl Janukovyč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelec ze samopalu

Anketa

Senátor McCain vrací do hry návrh na postavení amerického radaru v ČR. Co vy na to?

hlasovalo: 12956 lidí

Střelci pálili z budovy kyjevské filharmonie, která byla v době nepokojů v rukou opozičních sil, konkrétně velitele jednotek, jež bránily Majdan, Andreje Parubého. Ten byl po svržení prezidenta Viktora Janukovyče jmenován tajemníkem Národní bezpečnostní a obranné rady Ukrajiny.

Vazby na americké tajné služby

Jakiměnko dále uvedl, že existuje mnoho svědků, kteří tuto verzi mohou potvrdit. „Když ustala první vlna střelby, mnoho z přítomných uvidělo dvacítku lidí, jak opouštějí budovu,“ prohlásil bývalý šéf tajné služby. Mezi svědky patří i členové Svobody, Pravého sektoru a Kličkovy strany UDAR.

Podle Jakiměnka mohou být střelci najatí žoldáci, kteří se účastnili už bojů v Jugoslávii anebo kteří dříve pracovali pro ukrajinské zvláštní jednotky. Je navíc přesvědčen, že byli v úzkém kontaktu s americkými tajnými službami. Aleksandr Jakiměnko tak potvrzuje obavy, které v uniklém rozhovoru s Catherin Ashton vyjádřil estonský ministr zahraničí, ohledně toho, že střelci mohli být najati opozicí.  

Celý článek si přečtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…