Extremisti, máte smůlu! Mikuláš Minář vítá Fialovo zastropování

13.09.2022 9:53 | Ze sítí

„Extremistům to bere vítr z plachet!“ Provládní aktivista Mikuláš Minář ze spolku Milion chvilek pro demokracii jásá nad zastropováním cen. Věří, že lidé ztratí motiv demonstrovat. Rakušan věří, že se podařilo odvrátit společenský rozvrat. Protestní projekt Česká republika na 1. místě! však prý pokračuje dál. Dokud Fialova vláda nepodá demisi.

Extremisti, máte smůlu! Mikuláš Minář vítá Fialovo zastropování
Foto: David Hora
Popisek: Mikuláš Minář na setkání s bývalým premiérem

Mnozí podporovatelé současné vládnoucí pětikoalice a zejména její politiky vůči Ukrajině se radují ze zastropování cen, které Fialův kabinet včera oznámil. Doufají totiž, že toto opatření oslabí sílící hnutí odporu proti vládě, neboť organizátorům protestních akcí sebere důležité téma. „Vláda zastropovala energie! 1 kWh elektř. max. 6 kč, plyn max. 3 Kč. To jsou velkorysé ceny, obrovský objem pomoci. Zimu dáme!“ zajásal na facebooku liberální aktivista a zakladatel spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. V komentáři pod svým statusem pak navázal: „Palec nahoru pro vládu za tento krok a jeho symbolický potenciál. Je to jednoduché, jasné, srozumitelné. Zimu dáme. Extremistům to bere vítr z plachet. Lidi budou klidnější. Jen tak dál, teď ještě víc chytrých a přesně zacílených řešení, třeba od NERVu, kde sedí výborní experti, ale vláda jim málo naslouchá. Také by to chtělo ještě chytře motivovat lidi k šetření, což by vedlo k dalšímu snižování cen energií, a tím pádem i zadlužování. Ale doufám, že tyto další kroky přijdou v dalších dnech. Tohle je důležitý základ. Hlavní podle mě je, že je to opravdu pro každého pochopitelné. Prostě strop.“

Demonstrace nesoucí název Česká republika na 1. místě!, která se uskutečnila 3. září na Václavském náměstí, vzbudila v některých společenských a politických kruzích značnou paniku. Regulace cen energií patřila k požadavkům vznesených vůči vládě pořadateli tohoto protestního shromáždění, jehož se zúčastnilo minimálně 70 tisíc nespokojených občanů. Dav, který zaplnil celou horní část Václavského náměstí, společně s řečníky na pódiu dále žádal demisi vlády Petra Fialy (ODS), ustanovení vlády odborníků a zahájení vyjednávání o přímých dodávkách zemního plynu z Ruska.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Na riziko občanských nepokojů ohrožujících politický status quo už dříve upozorňovali někteří vládní politici včetně ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který ve svém projevu v Poslanecké sněmovně na konci srpna varoval před revolucí a hrozící kolapsem systému, který by mohl nastat, pokud by se nepodařilo vyřešit aktuální krizi. Že se podařilo odvrátit rozvrat ve společnosti, který prý hrozil v příštím roce, se včera po přijetí opatření nechal slyšet i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Další demonstrace plánovaná organizátory projektu Česká republika na 1. místě! se má konat 28. 9. v několika českých městech, a to za předpokladu, že Fialův kabinet nepodá do 25. 9. demisi. Je otázka, zdali se zastropování cen promítne na účasti. Ačkoli se jedná o zatím nejzásadnější krok vlády v rámci řešení energetické krize, velká část odborníků i opozičních politiků jej kritizuje jako opožděný a nedostatečný. Cena energií je i po zastropování výrazně vyšší než před rokem a stále hrozí zastavení dodávek plynu z Ruska v důsledku ekonomické války, kterou Evropská unie s Moskvou vede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…