Extrémní bouřky: Naštvaní lidé hrozí pěstí na radnici. Zase je to vytopilo

30.07.2013 8:41

Zoufalí, zničení a naštvaní zároveň jsou po roce obyvatelé ulice Legií a Vinařického náměstí, v nejstarších domech v Týně nad Vltavou. Opět je vinou špatné kanalizace, na kterou upozorňují už 15 let, vyplavila v pondělí večer voda a nánosy bahna. Loni, poté, co ParlamentníListy.cz a další média na případ upozornily, město naslibovalo hory doly, nedodrželo ale téměř nic. Škody na majetku se vyšplhaly na desítky tisíc korun. Lidé chtějí teď město zažalovat!

Extrémní bouřky: Naštvaní lidé hrozí pěstí na radnici. Zase je to vytopilo
Foto: Facebook.com
Popisek: Povodně 2013

„Už jsme z toho vážně zoufalí. Vloni jsme uvěřili tomu, že nám město chce opravdu pomoct, že se postará o nápravu. Vykašlali se na to. Udělali tady tři zoufalé kanálky a dál nic. Oznámilo, že nemá dál peníze a letos se vlastně nic dělat nebude. Tak jsme vyplavení ještě více než v minulém roce. Před jedenácti lety nám všechno vzala voda z řeky, teď zase řešíme vodu z ulice, z kanálů. Radnici je to prostě jedno a my jen uklízíme, malujeme, větráme, likvidujeme plíseň jak blbci,“ řekla pro Parlamentnilisty.cz obyvatelka města, invalidní důchodkyně Věra Mašková.

Letité hádky s radnicí

Její sousedka, jejíž dům je v památkové péči, potvrdila, že s radnicí se o nápravu lidé hádají mnoho let. Bez výsledku.

„Co my už napsali stížností a všeho, kašlou na nás. Teď to tu máme zase, ale už jim to nedarujeme. Prostě na ně podáme trestní oznámení a bude. Nic jiného, než je zažalovat, nám snad nepomůže,“ řekla přímo z místa.

Na místě vyplaveným lidem z několika domů pomáhali hasiči, pracovníci technických služeb.

„My jsme s matkou obě nemocné, vždy to zdravotně odneseme. Loni nám pojišťovna dala pár korun, ale zda nám dají letos něco, nevím. Tak to budeme požadovat na městě. Už jich mám dost. Prostě podáme trestní oznámení, ať to policie prověří a klidně, ať to jde k soudu, protože tohle je vrchol. My si to nezavinili ani v nejmenším a máme trpět? Ať si to starosta a lidi na radnici zkusí,“ říká majitelka jednoho z nejvíce poškozených domů Věra Mašková.

Na laserovou show peníze jsou?

Lidi nejvíce naštvalo, že o víkendu byly ve městě městské slavnosti. Jen laserová show stála stovky tisíc korun.

„Na to umí radnice sehnat peníze, ale na tak zásadní věc, jako je tady u nás, to ne? K čemu tam sedí, k čemu berou peníze? Dávno měli od státu nebo EU zažádat o dotaci. Ať to zaplatí, kdo to tehdy podělal tu kanalizaci! Už toho máme vážně dost. Můj otec, ještě když žil, nadával těm, co rvali široké roury ze silnice a cpali tam o dvě třetiny menší, že jsou hloupí, že nás to bude vyplavovat. Tehdy mu tu nějaký kravaťák řekl: 'Vy jste nějaký chytrý, vy tomu tak rozumíte.' Praštila bych ho dneska… A dopadlo to přesně tak, jak říkal táta,“ dodává paní Mašková.

Zatím jen sliby!

Ona i další sousedé budou velmi tvrdě žádat nápravu stavu, náhradu škody od města i za psychickou újmu. A jsou rozhodnuti vše a všude medializovat.

„Doteď jsme byli ještě slušní, ale teď už nebudeme. Na radnici sedí naprosto neschopní lidi a já doufám, že je ve volbách už příště nikdo volit nebude,“ dodal obyvatel ulice Legií.

Základy domů jsou v této lokalitě i 400 let staré. Jsou narušené od ničivých povodní z roku 2002 a z neustálého zaplavování z kanalizace. Může se také stát, že domy začnou praskat.

Chtějí žalovat město

Starosta města Milan Šnorek (ODS) se k věci nevyjádřil, je na dovolené v zahraničí. Jeho zástupce, místostarosta se na místo přijel podívat a věc zmapoval. Lidé jsou ale zoufalí a už informovali i jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, kterého chtějí požádat, aby v rámci svých možných kompetencí, pokud může, pomohl.

„Ještě jednou nám tu někdo řekne, že 'jsme také nemuseli volat novináře', tak něco uvidí! Jen díky médiím se aspoň něco snad stane. Protože oficiální žádosti, slušné prosby, nepomáhají. A teď se rozhodně nenecháme uchlácholit líbivými sliby. Půjdeme do toho tvrdě, protože nám to ničí majetek, nervy a zdraví. Uvědomuje si to vůbec někdo?“ ptá se Věra Mašková i další sousedé z části v Týně nad Vltavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…