FOTO Bohouše do koše, Dienstbiere vypadni. Konvičkovci postavili v Praze proti islamistům zeď z krabic. Přečtěte si více

01.05.2016 14:51

REPORTÁŽ Mezi organizace, které „slavily“ První máj, patřil i Blok proti islámu. Jeho příznivci se sešli v Praze na Letné u kyvadla, tedy na místě někdejšího Stalinova sousoší. Na místo dorazily zhruba čtyři až pět stovek protestujících. Nejprve promluvil lídr antiislamistů Martin Konvička, jehož projev přerušil telefon od manželky. Klidný průběh akce narušil agresivní starší muž, který ostře verbálně napadl dva reportéry, a došlo i na menší potyčku. Poté již zcela poklidně se protestující přesunuli na Klárov, kde akce skončila zpěvem státní hymny.

FOTO Bohouše do koše, Dienstbiere vypadni. Konvičkovci postavili v Praze proti islamistům zeď z krabic. Přečtěte si více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Blok proti islámu oslavil 1. máj pochodem na Klárov

Stop tureckému vydírání! Islám mimo zákon! Stop diktatuře EU! Sobotko, odstup! Nejsem extremista, ale extrémně naštvaná máma! Zatočili jsme s Hitlerem, zatočíme i s Turkem! Transparenty s těmito nápisy mávali demonstranti nad hlavou. Nechyběly české vlajky a symboly Bloku proti islámu.

Poprvé se však akce konala bez vlajek a účasti hnutí Úsvit – Národní koalice, kterému Blok proti islámu nedávno značně nečekaně vypověděl smlouvu. Možná i tím lze vysvětlit řádově menší účast než na posledních akcích. Při společné demonstraci proti migraci a islámu na Hradčanském náměstí v únoru se sešlo přes pět tisíc lidí. Překvapením pro některé může být i skutečnost, že právě navzdory ukončení spolupráce těchto dvou subjektů a následným mediálním přestřelkám se na prvomájovém protestu Bloku proti islámu objevila poslankyně Úsvitu Olga Havlová, viz foto níže, kde je zachycena vedle místopředsedkyně Bloku Jany Volfové.

Poslankyně Olga Havlová mezi demonstranty. Foto: Radim Panenka

První část demonstrace v Letenských sadech zahájil předseda Bloku proti islámu Martin Konvička. „Prvním májem začíná opravdové jaro, kdy se milenci líbají pod rozkvetlou třešní. To je strašně důležitá věc, protože v islámském náboženství žádní milenci, kteří by se líbali pod třešní, nejsou a nesmějí být. Jistě víte, jak imámové všude blbnou kvůli Valentýnu, jinému svátku milenců. Hardcore islám, ten učebnicový islám, skutečně stojí na tom, potlačit cokoliv předislámského, a tím pádem cokoli lidského,“ pronášel k demonstrantům Konvička.

Vzhledem k tomu, že v islámu podle jeho slov o manželství rozhodují rodiče dětí, neexistuje žádné randění nebo romantické milování. „Nic z toho islám neuznává. Jenže člověk jako tvor to potřebuje. Výsledkem toho napětí je spousta patologických jevů. Tamní muži se neustále chytají za ruku a ocucávají. To neznamená, že by byli přihřátí, to znamená, že jim chybí něha, a tak si ji dávají s přáteli. Nikdo z nás tady nechce islám, který zakazuje to nejhezčí, co v životě máme. Lásku, něhu, přátelství a líbání pod rozkvetlou třešní. Pokud s tím něco neuděláme, připravíme našim dětem pořádně ošklivou budoucnost. Ano, musíme změnit režim, ale dnes si užijme to krásné počasí a slunečný jarní den,“ zakončil Martin Konvička.

Zrovna když hovořil o romantickém milování, začal mu v kapse saka hlasitě zvonit telefon, který jeho projev přerušil. „To byla shodou okolností manželka,“ omluvil se rozesmátým demonstrantům Konvička.

Bývalá muslimka Béatrice Radosa, která hovořila o tom, že tzv. sluníčkáři mají v jejím případě stíženou situaci, protože ji nemůžou nazvat rasistkou. „Můj přítel je totiž Ind. Je to paradoxní, člověk si nevybírá, do koho se zamiluje, a kdybych měla českého kluka, musela bych pořád vysvětlovat, že nejsem rasistka,“ zmínila.

„Sluníčkáři jsou zajímaví. Oni neustále mluví o tom, jak je třeba pomáhat uprchlíkům, jak je třeba bránit rozmanitost společnosti a jiné kultury, ale zároveň si nikdo z nich nepřeje konvertovat k islámu nebo to, aby nás islám ovládl. Oni si uvědomují, že by se jim v islámu dobře nežilo. Přitom my, ti takzvaní xenofobové, jsme těmi, díky kterým je naše Evropa taková, jaká je, díky lidem, jako jsme my se sem islám v minulosti nedostal. Potřeba chránit vlast je naprosto přirozená,“ dodala na protiislámské demonstraci exmuslimka Béatrice Radosa.

Místopředsedkyně Bloku proti islámu Jana Volfová připomněla, že oslavy prvního května jako Svátku práce vznikly díky demonstracím žen za osmihodinovou pracovní dobu. „Já se trochu bojím, že když se tehdy stávkovalo za ženy, tak jsme tu teď znova, abychom stávkovali za ženy, za naši budoucnost, za naše pokolení, za všechny, kteří se bojí toho, co dobře znají, a to jsou extremismus a muslimství. My se bojíme extremismu. My se bojíme těch ‚sluníček‘, kteří po nás házejí vajíčka, kteří se nás snaží likvidovat, zabírají si tady cesty. To je extrém. My jsme tady doma a nechci, aby jednou moje dcera byla ukamenována za to, že políbí na ulici svého partnera, a to nikdo z nás nechce!“ bouřila Volfová.

„Přijmeme každého, kdo bude dodržovat naše pravidla a naše zákony. A to naše vláda nerespektuje. Sice řeknou, že nechce povinné kvóty, ale pak tzv. dobrovolně přijme dvojnásobek. Vláda uráží nás, občany České republiky, protože nám lže. A co je horší urážkou, než když lžete lidem, kteří vás volili. A my už je nikdy volit nebudeme! Vláda se jen směje a dál poklonkuje Bruselu a Merkelové,“ pokračovala Jana Volfová. „Věřte, že vláda už se bojí, Merkelová se bojí. Bojí se nás všech, protože my se nevzdáme!“ dodala s tím, že jen díky svobodnému vyjadřování názorů nebudeme muset chodit v burkách a co nám dovolí ti, kteří sem podle ní přicházejí jako naši budoucí vrazi.

Po projevech se několik stovek demonstrantů začalo šikovat k pochodu směrem na Malou Stranu. Během toho se odehrál jediný incident celé demonstrace. Reportér internetové televize DVTV Filip Horký veškeré dění pečlivě zaznamenával na video a při tom ho ostře slovně napadl starší muž. O tom jsme podrobněji psali ZDE.

Pochod antiislamistů pak již zamířil pod pečlivým dohledem policie na Klárov. Demonstranti během průvodu skandovali hesla „Hanba vládě“, „Bohouše do koše“, Ať žije Zeman“ nebo „Dienstbiere, vypadni“. Při cestě kolem ambasády židovského státu pak hlasitě skandovali „Ať žije Izrael“. Na Klárově akce skončila symbolickým postavením „pevnosti Evropa“ z krabic od mléka obalených do papíru s protiislámskými a protivládními hesly. Krabice měly představovat cihly.

Zpěvem státní hymny demonstrace v poklidu skončila. Policie pouze demonstranty vyzvala, aby k odchodu použili tramvaje nebo metro. Těžkooděnci totiž neprodyšně z obou stran uzavřeli Mánesův most spojující Malou Stranu s Palachovým náměstím u Rudolfina, kde se konala demonstrace na podporu uprchlíků. Tam však bylo o poznání méně lidí. Aktivisté s transparenty jako „Uprchlíci, vítejte“ seděli na schodech Rudolfina a poslouchali projevy svých představitelů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…