FOTO Dement, furt kejve hlavou. Jde sem televize, napněte transparenty! Vmísili jsme se mezi dav odpůrců Miloše Zemana

19.04.2016 19:58

REPORTÁŽ Berounské protesty proti Zemanovi rozdělily okresní město. V centru dění byli spíše jeho odpůrci, kteří obsadili střed prostoru setkání s občany. V zadní části občanů pak stáli ti nejmladší. Starší lidé se tísnili po stranách a těsně před pódiem nebo posedávali na lavičkách. Evidentně šlo o spor generací, mladí – a to již od základních škol přes středoškoláky a vysokoškoláky až po střední generaci a občas starší občany. A na druhé straně přívrženci prezidenta, většinou starší lidé nebo dobře oblečení „aparátníci“, jak na ně v davu pokřikovali odpůrci.

FOTO Dement, furt kejve hlavou. Jde sem televize, napněte transparenty! Vmísili jsme se mezi dav odpůrců Miloše Zemana
Foto: Václav Fiala
Popisek: Česká televize v akci a na zavolání

„On je dement!!!“ vykřikl hned v úvodu akce, kdy ještě zdaleka nehovořil prezident, mladíček v kšiltem obrácené čepici. „Kdo je dement???“ Obořil se na něj postarší člověk a mladík ucouvl.

Číňanům do zadku – a s becherovkou

„Každý má mít svůj názor,“ pronesl spíše pro sebe starý pán o holi. Nikdo jej však nepodpořil.

„Co říkáte tomu tady, vy volíte toho, kdo o vás říká, že jste dement?“ obořil se na dalšího staršího pána vysoký muž středního věku s transparentem. „Originální bonmot pana prezidenta!“ odpověděl příznivec hlavy státu za smíchu okolních protestujících. „Abychom nelezli Číňanům do zadku, protože jsme národ, co si udělá šikmé oči.“ „Tak polezeme někomu jinýmu, ne?“ Na to odpověděla dobře pěstěná důchodkyně. „Tohle dělá pan prezident, jestli vám to teda nevadí, pan prezident lže, já ne. Bojuje za lidi, jo? Tak s becherovkou!“ Přisolil si ještě pán s transparentem.

Názor nejmladších

„Furt jenom kejvá hlavou...“ svíjel se smíchy klučík tak z páté třídy, dřímající červenou kartu. Evidentně tak reagoval na souhlasné pokyvování prezidenta při úvodním projevu starosty města.

„Z našich daní jim platíme cestu i tohle cestování...“ pokřikoval muž středního věku a měl prý na mysli cesty na východ i „spanilé jízdy“ hlavy státu.

„Nebejt Zemana, tak je tady 100 000 uprchlíků! Kam bychom je dali a kdo by je živil?“ vyjádřil hlasitě svůj názor postarší muž. „Na ubytovny, mezi Ukrajince,“ smála se okolní omladina.

Když se starosta města zmiňoval o Masarykovi, lidé tleskali, když o Zápotockém, pískali. Při zdůraznění návštěvy prezidenta mladí křičeli: „Chyba. Chyba!“

Neposlouchejte lháře!

Několik lidí středního věku udílelo pokyny, aby protest byl důstojný, bez excesů. Na pokyn pak měli začít lidé pískat nebo mávat vlaječkami, transparenty a kartami. „Miloše do koše!“ křičeli mladí lidé, až chraptěli. „To nemá cenu, tohleto. Jdeme domů, nebudeme poslouchat lháře,“ vyzvala mladá aktivistka s dítětem v náručí dav v polovině projevu prezidenta. „Miloš je prdel!“ znělo z davu a mladí se smáli. „Nebudeme poslouchat lháře,“ opakoval dav několika set lidí a odcházel na druhou stranu náměstí.

Společné focení a natáčení

„Nemáte s sebou megafon?“ zeptal se okolních obtloustlý mladší muž a už jej vyndaval z batohu. „Náhodou ano,“ smál se, jako by to byl vtip k popukání, a svolával protestující – na společné focení – „všichni napněte bannery, hejá!“ „Hanba! Na prezidenta. Zemane!!!“ chřestili protestující.– „Počkejte na televizi, jde sem televize,“ snažili se s úspěchem formovat protestující neoznačení organizátoři. A kameraman České televize už tu byl a snímal celkový pohled i detaily protestujících a transparenty.“ „Fotky byly super,“ pronesl kdosi z organizátorů k novinářům. „Setkání Vraťte nám stát je na konci května, tam jsou všichni pozvaní,“ agitoval další muž.

Ať je hodně kandidátů na prezidenta,“ byl slyšet mladíček. Jiní ho okřikli, že jich moc až tak být nemusí. Prý mají jasno – knížete Schwarzenberga nebo Kalouska. Na to, že by se měly respektovat výsledky této volby prezidenta, protestující bučeli. „Ať je hodně aktivistů, nás pak nikdo nezlomí,“ bylo slyšet od organizátorů k plánovaným akcím na květen. „ Na tom se pracuje, chvilku to trvá, ale bude to,“ pochvaloval si již zmiňovaný obézní muž s megafonem. „I ta jejich stráž nám pomůže,“ pohodila hlavou studentka s dredy směrem ke stolku Bloku proti islámu, kde se shromažďovaly podpisy a rozdávaly placky.

I když na náměstí byly trhy, stánkaři velké kšefty prý neměli. Protestující byli najezení a pak se svolávali na pivo. „Byly volby a prezident byl zvolen,“ povídal si jako pro sebe starší muž. „Ti největší křiklouni stejně nepokládali otázky,“ popisoval „diskusi“ své rodině muž ve středním věku.

Proti islámu

A Blok proti islámu? Placky jim došly a lidé kolem Úsvitu v čele s Petrem Hamplem nasbírali stovku podpisů proti islámu u nás. „Bankéři to začali. Islám jako takový špatný není. Třeba v Saúdské Arábii jsou ti wahhábisté, a celý ten Perský záliv a Emiráty je totálně napojen na Izrael. Trpí jenom Palestinci,“ vykládal nedaleko stolku údajně vysokoškolák – politolog. „Prezident není vůbec ideální,“ neodpustil si „píchnout“ do hlavy státu.

„Měl jsem doma transparent, ale nechtěl jsem ho tahat,“ pronesl posmutnělý podporovatel Zemana při pohledu na přehlídku lidí s tibetskými a ukrajinskými vlajkami, transparenty a fotografiemi Václava Havla a Tomáše G. Masaryka. Děvčata, která na začátku akce poněkud stydlivě rozdávala fotografie Miloše Zemana, už byla dávno tatam. „Když byla akce na podporu prezidenta, tak tam byla víc jak polovička Rusů a Ukrajinců. Na Klárově taky. Všude je tak třetina až polovina – k jeho příznivcům,“ vykládal obrýlený muž při odchodu z náměstí svým pravděpodobně o dost mladším kolegům – možná studentům.

„Ubožáci, smějí se hendikepovanému Zemanovi, jak kulhá,“ mávla rukou důchodkyně ke skupině odpůrců.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …