FOTO Otevřená agrese proti Maďarsku, jako u nás v roce 1968. Klaus mladší, Okamura, Foldyna a mnoho dalších demonstrovalo před ambasádou

20.09.2018 21:48

Stovky lidí včetně některých českých poslanců dnes v Praze demonstrovaly na podporu postoje maďarského premiéra Viktora Orbána k migraci. Nechyběli například Tomio Okamura (SPD), Jaroslav Foldyna (ČSSD), Václav Klaus mladší (ODS) nebo europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM). Někteří hovořili o jisté podobnosti s událostmi roku 1968.

FOTO Otevřená agrese proti Maďarsku, jako u nás v roce 1968. Klaus mladší, Okamura, Foldyna a mnoho dalších demonstrovalo před ambasádou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před maďarskou ambasádu v Praze přišli lidé podpořit Maďarsko a vystoupit proti snaze EU Maďarsko sankcionizovat

Demonstrace byla odezvou na doporučení, kde minulý týden schválil Evropský parlament, aby Evropská unie zahájila proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení hodnot EU. Maďarsko soubor protiimigračních zákonů, které znesnadňují získání azylu v zemi, ani příslušné dodatky k ústavě zrušit nehodlá. Účastníci setkání před budovou maďarského velvyslanectví v Praze jej v tom přišli podpořit.

Ještě před samotnou demonstrací novinářům poslanec Tomio Okamura (SPD) řekl, že není možné trestat legitimně zvolenou vládu za to, že tato vláda plní svůj volební program, za který dostala jeden z nejsilnějších mandátů vůbec v rámci členských zemí EU. „Orgány Evropské unie za podpordy českých kolaborantů nastoupily cestu politické, otevřené agrese proti Maďarsku,“ promluvil na demonstraci Okamura s tím, že tato agrese je v politické rovině plně srovnatelná s Československou zkušeností v roce 1968. „Je zde zpochybněn nejzákladnější princip, že v Maďarsku je právem lid Maďarska,“ zdůraznil.

Jeho názor sdílel podle svých slov i europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM), který také neváhal připomenout „ostudnou“ rezoluci Evropského parlamentu k Mnichovské dohodě.

Václav Klaus ml. připomněl, že Maďarko je zemí, která má svůj vlastní lid a své vlastní složité volby. „Má proto právo si spravovat svou vlastní zemi tak, jak chtějí,“ uvedl poslanec za ODS. I podle něj tato analogie s rokem 1968 se zde přímo nabízí. Český Parlament podle něj projedná rezoluci, která by krok EP odsoudila.

Původní zdroj ZDE.

Podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny je potřeba, aby si státy Visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Maďarsko a Polsko) vyjadřovaly podporu, protože jsou historicky a kulturně spojené. „Přišel jsem podpořit postoj Maďarska, protože je to i náš postoj,“ řekl novinářům.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pravicová vláda premiéra Orbána patří k nejtvrdším odpůrcům imigrace do Evropské unie. Na jižních hranicích nechala postavit plot, aby zabránila nelegálnímu pronikání migrantů do země.

Po hlasování EP spustila ve státních médiích kampaň, uvedla ČTK. „Promigrační většina v Evropském parlamentu nás chce umlčet, protože bráníme naši vlast a Evropu plotem (na hranicích),“ tvrdí první video, vytvořené v rámci této kampaně a zveřejněné na vládní stránce na Facebooku. Kvůli hlasování se chce také obrátit na soud.

Obsáhlou reportáž z místa přinesou ParlamentníListy.cz v následujících hodinách.

 

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …