Fake news neznamená nic, je to jen klacek na oponenty. Demokracii bychom neměli bránit demagogií, vzkazuje novinář

11.08.2018 18:08

Novinář Joshua Habgood-Cote na serveru The Conversation varuje před přílišným používáním termínu „fake news“. Každý si pod tímto termínem představuje něco jiného a podle žurnalisty je to vlastně prázdný pojem, který lze snadno zneužít.

Fake news neznamená nic, je to jen klacek na oponenty. Demokracii bychom neměli bránit demagogií, vzkazuje novinář
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

45. prezident USA Donald Trump velmi rád používá termín fake news – zavádějící zprávy, lživé zprávy, falešné zprávy. Joshua Habgood-Cote upozorňuje, že každý si pod tímto termínem představuje něco jiného. Trump tímto útočí na CNN, na New York Times a na další média, která jsou k němu kritická. Krajně pravicoví aktivisté zase tvrdí o levicových politicích a levicových aktivistech, že šíří fake news.

Server Časopisu Argument, kde byl článek přeložen do češtiny, doplňuje, že označení fake news si vysloužily také články, které míchají pravdy, polopravdy a lži.

A co z většího počtu definic fake news vlastně plyne? Podle Habgood-Cota to dokazuje, že pojem fake news je vlastně pojmem prázdným, který slouží jen coby klacek na názorové oponenty. Používá ho Trump, používají ho i jeho oponenti. A používá ho i celá řada dalších lidí, kteří se třeba jen snaží bojovat proti propagandě. Jenže podle  Habgood-Cota si tím moc nepomáhají.

„Podle autorova mínění je lepší ‚fake news‘ nepoužívat, pokud se chceme vyhnout prázdným slovům a legitimizování propagandy. A co používat místo toho? Autor je toho názoru, že si je možné vystačit s obyčejnými slovy, jako jsou ‚lži‘, ‚hovadiny‘ či ‚nespolehlivý‘. Snad potřebujeme nová slova, ale neměli bychom se snažit při obraně demokracie o nové využití demagogických nástrojů,“ uzavřel server Časopisu Argument.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…