Faltýnek je na špinavou práci, takový Wolf Čistič, posmíval se lidovec Bartošek na ČT

14.03.2019 21:05

Poslanci dnes debatovali o tom, jestli místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek ovlivňoval soutěž na provozování mýtného systému v České republice. Minulý týden si od něj a od ředitele společnosti Kapsch a předsedy antimonopolního úřadu (ÚOHS) vyžádala policie případné dokumenty k mýtnému tendru. Opozice proto chtěla vysvětlení. Dostala jej? A myslí si opozice, že se Faltýnek dopustil korupce? Na to se ve čtvrtečním Interview na ČT24 ptal Daniel Takáč svého hosta, předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška. „Faltýnek, to je muž na špinavou práci, takový Wolf Čistič z Pulp Fiction,“ uvedl poslanec.

Faltýnek je na špinavou práci, takový Wolf Čistič, posmíval se lidovec Bartošek na ČT
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

Úvodem moderátor divákům oznámil, že do Interview zvali i místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a další vrcholné představitele hnutí ANO, ČSSD, KSČM. „Výsledkem je ale předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL,“ smál se Takáč na Bartoška, který se taktéž smál a „podiveně“ se zeptal: cože, odmítli? Takáč jej pak poprosil, ať se jich na to zeptá při zítřejším zasedání v Parlamentu.

Poté už se přesunuli ke dnešní debatě v Poslanecké sněmovně k tomu, jakou roli hrál předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek v tendru na mýtný systém. Takáče zajímalo, jestli vůbec takové jednání muselo skutečně být. Bartošek připomněl, že pro lidovce to není žádné nové téma.

Připomněl, že tento bod už ale předkládali v květnu 2018 v době, kdy se začaly dít divné věci kolem mýta. „To, že se tam děly nestandardní kroky, víme dlouho. Chtěli jsme to řešit a chtěli jsme vysvětlení. Bohužel od té doby vládní koalice neprojevila vůli se k tomu vyjádřit,“ připomněl s tím, že jednání se znovu vrací na stůl, až když to šetří policie.

Na otázku, proč lidovci neudělali tedy sami formální krok směrem k policii Bartošek odpověděl, že chtěli hlavně vyjádření od vlády a v tu chvíli k takovému kroku nebyl důvodu. „Chtěli jsme, aby vláda informovala o tom, co bude konat v případě, že budou do budoucna problémy s výběrem mýta,“ uvedl.

I když to bylo na programu zařazeno dnes, nebylo podle Bartoška tolik času, kolik by bylo skutečně potřeba. Z důvodu, že na pokládání otázek měli pouze dvě hodiny, prý řada důležitých otázek ani nepadla. „To je ale standardní strategie koalice – na nepříjemné téma dát málo času a nemoct se o tom pobavit. Nebo se o tom nebavit vůbec, jak to bylo v roce 2018, když jsme s tím přišli,“ pousmál se Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Informace, které se tedy dnes ohledně kauzy mýtného tendru dozvěděli, byly podle něj dílčí a nepřesné. „Bylo to spíše mlžení, žádné odpovědi na otázky, ale ‚pravda‘, která zazněla od Ministerstva dopravy a od Faltýnka,“ řekl a zopakoval, že skutečné zásadní otázky zodpovězeny nebyly.

Takáč poznamenal, že dnes se opravdu nikdo nedozvěděl nic, a optal se, kde je vlastně něco podstatného o tom, že je v mýtu problém a že Faltýnek má problém. „Dozvěděli jsme se, že téma mýta si vzal Faltýnek sám, že si ho přisvojil místo ministra dopravy, což je velmi zvláštní, a také že vyjednával – a to je to, nač hledám odpověď – s firmou Kapsch, ale také se šéfem ÚOHS,“ shrnul lidovecký poslanec a doplnil, že se vlastně pochválili vzájemně v tom, jak uspořili. Zmínil, že Faltýnek dnes hovořil také o tom, že ta úspora byla i v nové soutěži.

„Nějak ale předseda Faltýnek zapomněl podotknout, že když jednal s firmou Kapsch o té výhodné úspoře, tak jednal s firmou, která prohrála a která nabídla vyšší cenu. Víceméně tam nebylo o čem jednat, protože vítěz soutěže byl jiný!“ zdůraznil Bartošek, podle kterého je to jedna z věcí, která nedává absolutně smysl.

Moderátor ale podotkl, že to spíš působí, že v tom mají zmatek všichni, kteří to vysvětlují, a jestli se ta úspora netýkala toho tříletého prodloužení, co Bartošek vyvrátil. „Ne, ne, ne, ne. První sleva, která se uskutečnila, byla na úrovni nějakých osmadvaceti až třiceti procent a byla po tom prvním zadání na tři roky, kterou dostala firma Kapsch. Poté byla otevřena soutěž, která byla dvoukolová, kde byly čtyři firmy. Ty všechny postoupily do druhého kola a vyhrála firma, která nabídla výrazně nižší nabídku než firma Kapsch,“ uvedl s tím, že v ten moment do toho vstupuje ÚOHS a nechává nějaký čas na své rozhodnutí.

Pokračoval s tím, že zároveň do toho ale v ten moment vstupuje i Faltýnek a začíná vyjednávat s firmou, která nabídla výrazně vyšší cenu. A skutečně vstupuje Faltýnek do té věci ke konci roku 2017? Ujišťoval se Takáč. „I z veřejně dostupných informací, které mám, ano,“ dodal Bartošek.

„A představte si tu absurdní věc, že skutečně předseda klubu bez toho, aniž je pověřen, vstupuje do jednání i s firmami, které jsou součástí tendrů. No, to si říkám, že asi nepotřebujeme Ministerstvo dopravy ani ministra Ťoka,“ smál se Bartošek.

„Předseda Faltýnek zvládne vše lépe než celý aparát ministerstva, dohodne to asi i lépe, než je otevřená výběrová soutěž, akorát se k tomu musí holt setkat s firmami, které soutěžily, a s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ dodal již se značnou dávkou ironie Bartošek, který očividně nevycházel z údivu, co vše je možné.

„Dovedete si představit tu absurdní situaci, že by si kdokoli v rámci jakékoli politické strany řekl: ‚Aha, tady je nějaký problém ve zdravotnictví, tak půjdu řešit téma transplantací‘,“ snažil se Bartošek poukázat na absurditu Faltýnkova jednání. „To je prostě naprosto nemyslitelné,“ kroutil hlavou.

„Víte, celé to na mě dělá dojem, že Faltýnek je muž na špinavou práci! Takový Wolf Čistič z Pulp Fiction,“ smál se a doplnil, že přece už jen proto, aby byla taková hospodářská soutěž férová, je podle zákona o veřejných zakázkách jasné, že ten, kdo je zadavatel, se s tím, kdo se uchází o zakázku, může potkávat pouze na profilu zadavatele.

„V okamžiku, kdy se zadavatel osobně setkává s firmami, případně se s nimi setkává někdo, kdo je jím pověřený, tak v ten moment zákon říká, že celá zakázka padá,“ řekl Bartošek s tím, že proto se vlastně dnes Faltýnek tak bil v prsa a říkal, že si to vzal sám na svá bedra, aby to vyřešil.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …