Faltýnek vysvětloval, proč jednal s Kapschem: Ťok byl zrovna na vyhození, tak jsem do toho vstoupil a vyřešil to

12.03.2019 21:05

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek na tiskové konferenci vysvětloval, proč vstupoval do jednání s firmou Kapsch ve věci mýta. Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prý v roce 2015 hrozil, že odvolá Dana Ťoka z postu ministra dopravy. A Faltýnek v tu chvíli vstoupil do jednání, přičemž k tomu podle svých vlastních slov nepotřeboval žádné pověření.

Faltýnek vysvětloval, proč jednal s Kapschem: Ťok byl zrovna na vyhození, tak jsem do toho vstoupil a vyřešil to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek se směje

Mýto podle Faltýnka je a vždy byla politická záležitost, proto uznal za vhodné se jako první místopředseda hnutí ANO do celé záležitosti vložit a státu pokud možno ušetřit maximální možné množství finančních prostředků.

„Hrozilo tady, že stát nebude vybírat mýto, že nedojde k dořešení této problematické smlouvy nevýhodné pro stát. Tak jsem jako účastník toho jednání a první místopředseda hnutí ANO do toho aktivně vstoupil a začal (jsem) to řešit. Začal (jsem) to řešit i na úrovni Ministerstva dopravy s panem Kopřivou a panem Ferancem a výsledkem bylo, že se nám podařilo nakonec dohodnout s firmou Kapsch, že byly zrušeny všechny nevýhodné dodatky, které byly uzavřeny v letech 2006 až 2016, byla vyjednána sleva v objemu 1,5 miliardy korun ve prospěch daňových poplatníků a bylo možné vypsat nové výběrové řízení,“ vypočítával šéf hnutí ANO své údajné úspěchy.

Toto nové výběrové řízení prý nakonec vedlo k tomu, že stát uspořil miliardu korun rok co rok. Tuto informaci by měl prý ve čtvrtek potvrdit i ministr dopravy Dan Ťok, pokud se záležitosti okolo mýta nebudou projednávat dříve.

Faltýnek zdůraznil, že když Ťokovi hrozilo odvolání, tak se prostě chopil iniciativy a vše vyřešil. „

Promiňte, ale já nepotřebuju žádné pověření jako první místopředseda hnutí, abych ten problém nezačal okamžitě řešit. A já jsem ho vyřešil,“ pochválil se Faltýnek.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …