Faltýnku, boj se, boj. Babiš promluvil a dějí se i horší věci

11.03.2019 8:39

Premiér Andrej Babiš (ANO) musí po návratu z USA, kde se setkal s prezidentem Donaldem Trumpem, řešit vážné problémy týkající se hnutí ANO a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka. A ze situace je velmi rozhořčen. Rozhovor poskytl MF Dnes, ale i Lidovým novinám, kde se velmi zostra vyjádřil právě i proti Faltýnkovi.

Faltýnku, boj se, boj. Babiš promluvil a dějí se i horší věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš se vrátil do Česka ve chvíli, kdy žalobci v kauze možné korupce mezi firmou Kapsch a ÚOHS provedli razii. Policie se zajímá o prvního místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka. „Ale to já vůbec řešit nebudu. Určitě ne. To jsou věci, které nejsou dobré, a mně se to samozřejmě výsostně nelíbí,“ sdělil Babiš MF Dnes. 

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí

„O Kapschi jsem se v minulosti vyjadřoval xkrát. Ten jejich první kontrakt byl nestandardní, nevýhodný. Protože byl nevypověditelný, tak jsme usilovali o slevu a dosáhli jí. O deset milionů ročně. Když jsme tam nastoupili, tak ten kontrakt vlastně nebyl ani k nalezení. V transparentním tendru teď Kapsch zkrátka nevyhrál. Já nevím, co se stalo, jaký přesně je důvod té akce. Pokud vím, tak podezřelí jsou spíš na ÚOHS a v Kapschi. Pan Faltýnek tam má figurovat jako svědek. Ale samozřejmě to nepůsobí dobře,“ sdělil Babiš s tím, že se k němu Kapsch rovněž snažil dostat, ale on jej odmítl přijmout. Podle jeho slov to byla záležitost ministra dopravy Dana Ťoka. 

Babiš celou věc považuje za věc policie i státního zastupitelství, které jsou podle něj nezávislé. „Je potřeba to urychleně objasnit, aby se rozptýlily jakékoli obavy, že tam… Já založil protikorupční hnutí. A nejsem dnes schopen, když je tam tři a půl tisíce členů, každého kontrolovat. Ale vždycky jsem říkal, že pokud někdo něco takového udělá, bude muset jít pryč,“ sdělil jasně Babiš. 

A zdůraznil, že nechal okamžitě vyhodit brněnského radního za ANO Jiřího Švachulu, jenž je členem dozorčí rady ČD Cargo a nyní se o něj rovněž zajímá policie. „Já ani nevím, kdo to je, já ho snad ani neznám. Ten člověk údajně nemá dobrou pověst. Nevím, proč byl u nás, proč ho tam ta krajská organizace držela. Samozřejmě jsem všem vynadal, protože nám to kazí jméno. Já se tu mohu snažit od rána do večera dělat cokoli pro naši zemi a lidi, a když se pak stanou takové věci, tak si lidi řeknou: No, co to je? Ale znovu opakuji, že pokud se prokáže nějaká korupce, tak se hnutí musí zbavit kohokoli,“ podotkl Babiš. 

Na otázku, zda se to týká i prvního místopředsedy Faltýnka, odpověděl rázně. „Samozřejmě,“ řekl.

Rozhovor s Andrejem Babišem, kde se takto zostra vyjadřuje k případnému konci Jaroslava Faltýnka, přinesly kromě MF Dnes i Lidové noviny. Ty zmapovaly celou kauzu, která nyní hýbe Českem, MF Dnes se kromě toho věnuje i Faltýnkovi juniorovi. Syn druhého muže ANO totiž koupil vilu od podnikatele obviněného po policejní razii. A seděl ve vedení městské firmy, která témuž podnikateli zadala zakázky za stamiliony.

O rozhovoru z Lidových novin jsme psali ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …