Fantom z Prostějova. Jak Jaroslav Faltýnek ovládl pražskou politiku

09.03.2019 9:56

Kolem prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka je zase pořádně veselo, nyní kvůli kauze Kapsch, kde měl figurovat jako prostředník firmy, která přišla o výběr mýta na českých dálnicích a silnicích. „Zákulisní hráč Faltýnek, rodák z Prostějova, se stal fantomem pražské politické scény,“ píše v textu pro server Aktuálně.cz novinář Jiří Pšenička, jenž si zblízka posvítil na Faltýnkův vliv a podivnosti v jeho politické kariéře.

Fantom z Prostějova. Jak Jaroslav Faltýnek ovládl pražskou politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vernisáž obrazů Jaroslava Faltýnka nazvaná Staří blázni jsou bláznivější než mladí. Součástí byla i charitativní dražba

Do politiky Faltýnek vstoupil hned po revoluci, nejdříve v řadách Zemědělské strany, od roku 1995 v barvách sociální demokracie a od roku 2012 jako člen a vysoký funkcionář Babišova hnutí ANO. Už v barvách sociální demokracie prý patřil k nejvlivnějším lidem politické scény na Olomoucku.

Dodnes má v řadách sociální demokracie celou řadu přátel. Patří k nim podle Pšeničky ministr kultury Staněk a jeho náměstek Alois Mačák. „Mačák se v roce 2017 dostal do dozorčí rady firmy DPOV, lidé z resortu dopravy říkají, že se o tuto instalaci zasloužil právě Faltýnek,“ podotkl novinář.

Na přelomu tisíciletí se pak Faltýnek seznámil Andrejem Babišem. „Faltýnek pracoval v prostějovské zemědělsko-sladařské skupině Tchecomalt Group, byl místopředsedou představenstva a ve stejné firmě s ním pracoval nynější poslanec za ANO Milan Feranec,“ napsal Pšenička, s tím, že Faltýnek s Ferancem se v letech 2001 a 2002 přesunuli do Babišova Agrofertu krátce poté, co se Babišovi podařilo v konkurzu vykoupit některé podniky ZZN spadající pod skupinu Tchecomalt.

„Tento podezřelý přesun majetku se odehrál k nelibosti věřitelské banky ČSOB, která rozhodnutí představenstva Tchecomaltu o konkurzu označila za účelový krok,“ doplnil Pšenička.

V Agrofertu pak Faltýnek figuroval jako šéf zemědělské divize a v letech 2007 a 2008 byl i aktérem případu, který dospěl k trestnímu stíhání Andreje Babiše kvůli údajnému dotačnímu podvodu na farmě Čapí hnízdo. „Faltýnek se podílel na vyjmutí někdejší firmy ZZN Agro Pelhřimov, podle policie účelovém, ze struktur Agrofertu,“ přiblížil Pšenička. Faltýnek, který byl původně v kauze také trestně stíhán, byl očištěn.

V roce 2011 založil Andrej Babiš hnutí ANO a vstup do Parlamentu v roce 2013 po Babišově boku byl pro Faltýnka mocenská vzpruha, stal se šéfem poslaneckého klubu ANO a následně i prvním místopředsedou hnutí. Silný viv tak měl nejen na Olomoucku a na jižní Moravě, ale brzy se etabloval i v Praze. „Tam se na začátku roku 2016 na popud vedení ANO vložil do politických jednání, podařilo se znovu vskřísit magisrátní koalici a závazal si tím Krnáčovou,“ připomněl novinář.

Zanedlouho poté se prý Faltýnek začal angažovat v pražském Dopravním podniku. Řízení největší městské firmy převzal v květnu 2016 nový šéf Martin Gillar, který byl podle Pšeničky propojen s advokátem Květoslavem Hlínou, jehož Faltýnek znal už z Agrofertu a pro Babišovu skupinu advokát řadu let pracoval.

Hlína tak v pražském Dopravním podniku získal celou řadu právnických zakázek, přičemž jeho neformální vliv neustále rostl. „Brzy se Faltýnek stal novým fantomem pražské politické scény,“ napsal Pšenička a doplnil, že Hlína se s Faltýnkem účastnili personálních výměn ve firmě Pražská strojírna – dceřiné společnosti Dopravního podniku, která je přímým domácím konkurentem prostějovského podniku DT-Výhybkárna a strojírna.

Vzhledem k tomu, že letos média informovala, že hanácký advokát Hlína v roce 2017 spolupracoval i s čínskou technologickou firmou Huawei, od níž Dopravní podnik odebíral některé zboží a služby, v Praze skončil. S tím vyvstalo podezření že „Faltýnkův advokát“ se prací pro firmu, kterou stát nyní považuje za bezpečnostní riziko, mohl dostat do střetu zájmů. 

Pšenička poukázal na to, že s Hlínou a s dalšími lidmi z Olomoucka se Faltýnek několik let angažoval i v resortu Ministerstva dopravy, když tam jako náměstek působil dlouholetý kolega Milan Feranec. „V resortu jako ministerský poradce působil na Faltýnka taktéž dlouhodobě napojený prostějovský advokát Zdeněk Klapka,“ dodal.

Faltýnek se prý vloni angažoval i při hledání nového managementu Lesů ČR. „Funkci generálního ředitele převzal bývalý šéf Vojenských lesů Josef Vojáček, manažer z Olomouce také blízký Jaroslavu Faltýnkovi a Hospodářské noviny nedávno upozornily, že jedním z nových regionálních ředitelů Lesů ČR se má stát Tomáš Vrba, který se s Faltýnkem znají mnoho let z komunální sféry,“ upřesnil Pšenička.

Připomněl účast „Faltýnkovy skupiny“ (Hlína, Feranec) při majetkových transakcích ve státem ovládané telekomunikační firmě ČD-Telematika, čímž prý Babiše naštvali. Stát přišel o možnost odkoupit třetinový podíl od soukromníků a firmu stoprocentně ovládnout.

Nyní Faltýnka sleduje policie pro jeho angažmá při výběru nového provozovatele českého mýtného systému. Měl v zákulisí nahrávat firmě Kapsch, aby ona byla tím, kdo mnohamiliardovou zakázku získá. „Policisté se zajímali i o svědectví prostějovského sportovního bosse a Faltýnkova kamaráda Miroslava Černoška, jemuž na organizaci některých sportovních podniků přispívá právě firma Kapsch,“ doplnil Pšenička.

„Pojítkem k firmě Kapsch je i Faltýnkův poradce Miroslav Forman, který donedávna souběžně spolupracoval s rakouskou mýtnou firmou,“ uzavřel Pšenička s tím, že kolem mýta se angažoval i advokát Hlína, jehož kancelář pro resort Ministerstva dopravy analyzovala, za jakých okolností by stát mohl českou pobočku firmy Kapsch ovládnout.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…