Fašista, nacista. Zdrcující přehled, jak americká média píší o Trumpovi. Nadávají mu i za věci, které u Obamy nikomu nevadily

17.08.2018 9:52

Páteční MF Dnes píše, že 45. prezident USA Donald Trump má velký kus pravdy, když tvrdí, že jsou americká média nepřítelem lidu a šíří zavádějící či lživé zprávy, jinak řečeno „fake news". Média totiž na Trumpa útočí opravdu tvrdě. Přičítají mu k tíži i to, co ještě prováděl jeho předchůdce Barack Obama. Nahlédněte.

Fašista, nacista. Zdrcující přehled, jak americká média píší o Trumpovi. Nadávají mu i za věci, které u Obamy nikomu nevadily
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Ve Spojených státech zuří mediální válka. Stojí v ní proti sobě prezident Trump a nemalá část amerických médií. Kdo tomu nevěří, má se podívat na novinové titulky amerických novin z poslední doby. Jako by snad proti Trumpovi vedly jakýsi „mediální džihád". Novináři si sice stále častěji stěžují, že chování Trumpa je neúnosné a že podporují podporu veřejnosti, jenže každá mince má dvě strany.

„Tady je pár titulků a témat z poslední doby. Washington Post: Není omyl přirovnat Trumpovu Ameriku k holokaustu. New York Times: Trumpova cesta ke stannému právu v Americe. Washington Post: Trump šíří rasismus s přesností stíhacího pilota. Televize NBC přirovnala summit s Putinem ke křišťálové noci, internetový magazín Slate si pozval německého historika, aby se ho vážně ptal, zda Trumpovy USA se mění v něco podobného nacistickému Německu (historik: „Nemění“). Jen v červenci tři články New York Times o Trumpovi odkazovaly na nacismus nebo neonacismus, dvě desítky ho spojovaly s rasisty. Vyhledávač v tomto listu včera při zadání hesel „Trump“ a „nazi“ vyjel 1 812 článků. A ještě jednou New York Times, i když ten není zdaleka nejdžihádističtější: Elektronická verze názorové rubriky obsahuje i kreslený šot, v němž se navoněný a vyfintěný Trump setkává s polonahým Putinem, později jsou oba jen ve slipech, líbají se, přičemž propletené jazyky a stříkající sliny jsou vidět v detailu, jakoby zevnitř," napsal deník.

Kdyby si něco podobného dovolil Trump vůči novinářům, pravděpodobně by byl hned oheň na střeše. „Novináři, kteří si stěžují na Trumpovy výroky o médiích („nepřátelé lidu“, „fake news“), dokazují pomalu každým druhým zveřejněným slovem, že má hodně pravdy," doplnil deník.  

Američtí novináři se prý už v předvolební kampaní z roku 2016 chovali tak, jako by chtěli Trumpa zničit. „Z americké žurnalistiky, jejíž kvalita sice kulhala za legendou, ale pořád patřila k tomu nejlepšímu na světě, se stala vlastní karikatura. Z nestranných reportérů se stali aktivisté. O Trumpovi se nereferuje, bojuje se proti němu," stojí dále v českých novinách s dovětkem, že novináři porušují veškerá pravidla, která jim byla dříve svatá a pořádají na prezidenta sprostý hon, při kterém se prý chovají dost dětinsky.

Trumpovi by údajně prospělo, kdyby mu dal někdo prášky na uklidnění pokaždé, když se chystá promluvit o médiích. A možná by bylo ještě lepší, kdyby někdo Trumpa držel co nejdál od Twitteru, jenže mírnit by se prý měli i novináři.

„Když Trump oddělí migrantské děti od rodičů a průvodců, média tisknou jejich snímky v „klecích“, které byly vyfoceny ještě za Obamy a hrozí se nad „Trumpovými koncentráky“. Za Obamy to nikomu nevadilo," uvedl také deník.

Toto rozdmýchávání vzájemné nevraživosti může prý vést také k tomu, že se nějaký pomatenec pokusí Trumpa odstranit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…