Fedor Gál, Cemper, Pospíšil. Čtěte, jak o akci Okamury a Le Penové píší noviny, které nesnáší Donald Trump

18.12.2017 13:26

Andrew Stroehlein, evropský ředitel pro média lidskoprávní organizace Human Rights Watch, na sociální síti twitter informuje o tom, jak se ve Spojených státech dívají na pražské protesty proti setkání Tomia Okamury (SPD) s dalšími radikálními evropskými politiky – s neúspěšnou prezidentskou kandidátkou Marine Le Penovou, s nizozemským politikem Geertem Wildersem a s dalšími.

Fedor Gál, Cemper, Pospíšil. Čtěte, jak o akci Okamury a Le Penové píší noviny, které nesnáší Donald Trump
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protesty proti konání konference politiků frakce Evropského parlamentu Evropa národů a svobody začaly v sobotu odpoledne u stanice metra Roztyly, odkud se demonstranti vydali k Top hotelu

Evropský ředitel pro média lidskoprávní organizace Human Rights Watch Andrew Stroehlein na sociálních sítích informoval o tom, jak média ve Spojených státech, resp. deník New York Times, který nemá příliš v lásce 45. prezident USA Donald Trump, popisují víkendové protesty namířené proti Tomiu Okamurovi a jeho hostů, kteří se sešli na konferenci v Parze. Deník, New York Times oznámil, že proti akci krajně pravicových politiků protestovaly asi čtyři stovky lidí, kteří na radikální politiky volali „hanba, hanba, hanba“.

Organizátor protestu, aktivista Jan Cemper, poznamenal, že vzrůst moci Tomia Okamury v lidech probouzí chuť útočit na příslušníky menšin. „V České republice vzrůstá počet útoků na menšiny kvůli politice české strany SPD,“ poznamenal Cemper. „Chceme také ukázat, že takovéhle konference populistů a xenofobů v Praze nechceme,“ dodal.

  • Podrobnější informace o demonstraci naleznete ZDE

Sociolog Fedor Gál, který se protestů také zúčastnil, poukázal na to, že lidé jako Okamura nestojí o vedení dialogu a proto si nezaslouiží toleranci ze strany občanské společnosti. Policie však krajně pravicovým politikům poskytla ochranu. Chránila především Geerta Wilderse, který čelí výhružkám smrtí za to, jak se vyjadřuje o islámu.

K pražské akci Tomia Okamury se kriticky vyjádřilo několik českých politiků. Deník New York Times citoval europoslance a předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila. „Dnes se v Praze scházejí extremisté, kteří ohrožují zájmy Evropy i České republiky. Chtějí vystupovat z EU a z NATO, chtějí se sbližovat s putinovským Ruskem. Je smutné, že je hostí místopředseda české Sněmovny,“ napsal politik na sociální síti twitter.  

Setkání Le Penové, Wilderse a dalších politiků podle deníku New York Times ukazuje, že je krajní pravice a nacionalismus na vzestupu.

Muž, který konferenci hostil – Tomio Okamura – je česko-japonským politikem, jehož Svoboda a přímá demokracie je protiislámskou a protimigrační stranou, píší dál New York Times. SPD získala v posledních volbách takřka 11 procent hlasů. Okamura společně s Geertem Wildersem a svými dalšími kolegy volají po rozpadu EU a volné spolupráci států. Požadují především zastavení migrace.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Za 30 nebo 50 let bude Česká republika obklopena zeměmi, kde budou 20 procent populace tvořit muslimové,“ varoval Wlders. „Česká republika se stane takovým pásmem Gazy,“ doplnil na konferenci s odkazem na spory mezi Izraelci a Palestinci.

Okamura dodal, že země EU se nesmějí nechat řídit z Bruselu a nesmějí dovolit, aby doházelo k dalšímu oslabování tradičních evropských hodnot. Účastníci konference se shodli na tom, že jedním z kroků, který Evropu oslabuje, je tlak na přijetí povinných kvót na přerozdělování migrantů a uprchlíků. Wilders, Le Penová a Okamura se shodli na tom, že touto cestou nesmí být narušována svrchovanost jednotlivých zemí.

„Protože máme rádi Evropu, říkáme, že ji zabíjí Evropská unie,“ zdůraznila Le Penová. „Jsme vlastenci, obhajujeme naši svrchovanost,“ dodala.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Server deníku New York Times k tomu dodává, že v České republice žije něco mezi pěti tisíci až dvaceti tisíci muslimů. Stoupenci islámu tvoří asi 0,02 procenta celkové populace. Na základě systému přerozdělování migrantů a uprchlíků přijala Česká republika celkem 12 žadatelů o azyl. Deník připomíná, že Evropská komise žene teď kvůli tomu nejen Českou republiku, ale také Polsko a Maďarsko, k soudu. Wilders na konferenci v Praze vyzval Čechy, aby nadále nechali dveře migrantům a uprchlíkům zavřené.

Protiuprchlická rétorika byla podle deníku New York Times jedním z nosných témat nedávné volební kampaně. Tím se Česko přibklížilo Polsku a Maďarsku. Tato nálada pomohla k volebnímu úspěchu „extrémnímu miliardáři a euroskeptikovi Andreji Babišovi“, dodává deník. Ačkoli Babiš před volbami sliboval, že nevstoupí do koalice s komunisty a s Tomiem Okamurou, těsně po vlbách uzavřel s těmito stranami tichou koalici, s jejích pomocí obsadil orgány Poslanecké sněmovny, píše dál deník, který nemůže přijít na jméno Donaldu Trumpovi.

Stroehlein k tomu na sociální síti dodal, že cesta k prosazování autoritářské vlády je relativně snadná a vede přes tři kroky. Prvním krokem je útočit na média a dehonestovat je. Druhou obětí na cestě k autoritářství je celá občanská společnost. A třetí a poslední obětí je právní stát, který autoritářští politici podkopávají.

Obětí těchto tří kroků jsou potom všichni lidé, kterým autoritářští politici tvrdí, že to všechno dělají pro ně.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …