Fendrych: Babiš nasadil nenávist k Ukrajincům. Aby se dostal na Hrad

29.03.2022 8:21

Komentátor Martin Fendrych na serveru Aktuálně.cz zanalyzoval politickou rétoriku bývalého premiéra a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Vyšlo mu, že poštvává české občany proti válečným utečencům z Ukrajiny, nasadil taktiku populismu a doufá prý, že si tím umete cestu na Hrad.

Fendrych: Babiš nasadil nenávist k Ukrajincům. Aby se dostal na Hrad
Foto: Repro DVTV
Popisek: Martin Fendrych

Na expremiéra Babiše se v poslední době valí jedna nepříjemnost za druhou. Státní zástupce jej obžaloval v kauze Čapí hnízdo, poté se potýkal se zdravotními problémy a Ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodlo, že sebere Penamu ze skupiny Agrofert stamilionovou dotaci. Do toho průzkumy veřejného mínění agentury STEM ukazují, že coby potenciální kandidát na Hrad rozhodně nemá vítězství jisté, zmiňuje Fendrych.

Rusko-ukrajinský konflikt obnažil skutečné politické postoje evropských politiků. Ani ten však podle Fendrycha Babiše nijak nezměnil, důkazem je jeho postoj vůči maďarskému premiéru Orbánovi, který podle komentátora v EU de facto pracuje pro Putina.

Původní zdroj ZDE.

Namísto toho se expremiér chová extrémně populisticky. „Babiš zůstal Babišem a jeho rovněž nezměnění marketéři situaci vyhodnotili tak, že je opět vhodná k maximálnímu populismu, který se na nějaké hodnoty a na naši budoucnost ani náhodou neohlíží. A tak Andrej Babiš jede dál svůj levný, a jak doufá, fungující čau-pop.“

Velmi kriticky se vyjádřil k Babišovým slovům, že Fialova vláda upřednostňuje uprchlíky před svými občany. „Hrubé a zlé sdělení zní, že vláda by ‚neměla upřednostňovat uprchlíky a Ukrajinu nad našimi občany‘. Každý slušný politik, každý politik, který sleduje ruské peklo na Ukrajině, by si tak štvavou formulaci zakázal. Babiš ne, Babiš úplně stejně jako za uprchlické krize, jež začala v roce 2015, staví ‚naše občany‘, ‚naše lidi‘ proti uprchlíkům nyní z Ukrajiny. Je to hnusné, zaměřené opět na naše nejhorší pudy,“ pokračuje Fendrych.

„Jinak než podle, zákeřně to Babiš neumí. Podstatné je to opakované, nenápadně usilovné stavění našich občanů proti Ukrajincům. Přitom ceny dnes rostou kvůli válce, kvůli Rusům. Ukrajinci jsou oběti. Nic jiného než štvát jedny lidi proti druhým neumí. Jako manažer za covidu totálně selhal, jako štváč funguje na výbornou.

Myslí si, že ho to vynese na Hrad, doufá, že jsme národ ubožáků. Ubožákem je bohužel sám,“ shrnuje Fendrych závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …