Fendrych: Kdo chce referendum o EU a NATO, je zrádce a pohřbívá český národ

07.07.2016 12:40

Před vypsáním referenda o našem setrvání v EU a v NATO, jak o něm nedávno hovořil prezident Miloš Zeman, varuje na serveru Aktuálně.cz jeho komentátor Martin Fendrych.

Fendrych: Kdo chce referendum o EU a NATO, je zrádce a pohřbívá český národ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Uvažuje o tom, že by se prezidentovi podařilo obě hlasování prosadit. A předpokládá, že by občané zvolili odchod z Unie i z Aliance. Fendrych se následně zamýšlí nad tím, co by následovalo.

Poukazuje na to, že pro zahraniční investory už jen fakt, že hlava českého státu o referendu o vystoupení z Unie a NATO mluví a že je podporuje, znamená riziko. „Dnes jsme země vojensky krytá Aliancí využívající všech výhod členství ve stále ještě osmadvacítce. Pokud by toto skončilo, proč by sem cizí firmy chodily? Proč by riskovaly?“ píše Fendrych.

Celý text je ZDE

Obává se toho, že po odchodu z EU a NATO by v naší zemi nebylo jistého vůbec nic. Především by ale nebyla jistá naše budoucnost coby demokratického státu. „A pro kšeft není nic horšího než nejistota, případně výhled, že se režim dokonce změní k horšímu,“ podotýká Fendrych.

Varuje, že pokud bychom odchod z EU završili odchodem z NATO, pak bychom byli vydáni zcela na pospas ruským a čínským tajným službám. „Ty by velmi rychle, ostatně zřejmě se Zemanovou a Klausovou účinnou pomocí, rychle rozvrátily českou, v kramflecích nijak silnou demokracii a země by se vydala na cestu k nějakému typu autoritářského státu,“ obává se Fendrych.

Myslí si rovněž, že po případném vystoupení ČR z EU a z NATO by následovala emigrační vlna z naší země, odešla by prý především elita.

Závěrem píše, že kdo chce referendum o odchodu z EU a NATO, nejenže poškozuje naše národní zájmy, ale dopouští se v širším smyslu slova vlastizrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…