Fiala: Bude zle. Dobré období skončilo

25.08.2022 11:14

Období stability a klidu skončilo. Je třeba se připravit na obtížnější časy. V tomto smyslu promluvil na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích premiér Petr Fiala (ODS), který zde také popsal, proč není možné dosáhnout absolutní potravinové soběstačnosti České republiky. Podařilo by se to pouze za předpokladu výrazného zvýšení cen potravin, které by ale čeští spotřebitelé nechtěli platit. A pak je tu ještě jeden důvod.

Fiala: Bude zle. Dobré období skončilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) promluvil na zahájení veletrhu Země živitelka. Po boku mu seděl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ale také prezident Miloš Zeman a exprezident a zakladatel ODS Václav Klaus.

„Mě těší, že mohu navštívit veletrh Země živitelka, který už téměř půl století patří k závěru prázdnin a určitě je nejvýznamnější akcí svého druhu u nás. Velmi oceňuji, že hlavním tématem výstavy je letos budoucnost české krajiny, protože krajině, na které jsme stále hodně závislí, toho pořád hodně dlužíme,“ upozornil Fiala před kamerami ČT s tím, že v české krajině je třeba bojovat se změnami klimatu, ale také napravit chyby, které v sektoru zemědělství páchali za své vlády komunisté.

Dnes je podle Fialy třeba dbát na to, abychom udrželi co nejvíce vody v krajině a to při snaze udržet na maximální výši zemědělské výnosy. Kromě dlouhodobých problémů se tady také potýkáme s následky ruské agrese na Ukrajině. Ta má zásadní dopad na zemědělství a na světový trh s potravinami. Vede k růstu cen, menší dostupnosti zboží, což znepokojuje samozřejmě zemědělce i zákazníky. Např. světová produkce pšenice se podle aktuálních odhadů sníží o téměř 11 milionů tun. To se zákonitě projevuje na cenách,“ upozornil premiér s tím, že Rusko a Ukrajina pokrývají asi třetinu světové produkce pšenice a její nedostatek ohrožuje země Afriky a Blízkého východu.

„V této souvislosti se občas objevuje požadavek, aby vláda zajistila tzv. potravinovou soběstačnost České republiky, ale je třeba si říct, že v našich podmínkách je absolutní soběstačnost nereálná. Jednak kvůli společnému evropskému trhu a jednak proto, že zákazník není připraven zaplatit ceny, které by to s sebou neslo,“ upozornil Fiala.

Mezinárodní spolupráce a obchod Česku podle premiéra přinesla větší výběr a nižší ceny potravin a to nikoli proto, že by si to přála vláda, ale kvůli tomu, co a za kolik si nakupují čeští občané

To, co je pro vládu důležité, je potravinová bezpečnost, dodal Fiala s tím, že tato potravinová bezpečnost zahrnuje dostatek potravin v rezervách, dostatek vody v krajině a další věci.

„Dámy a pánové, je potřeba si přiznat, i když to není dobré konstatování, že období jakési jistoty a stability na nějakou dobu skončilo. Musíme si připravit na různé výkyvy buď cen, mezinárodní situace nebo počasí, čili všeho toho, čemu už dnes čelíme."

Podle premiéra nás tedy čekají méně klidné roky než dříve, ale podle Fialy je třeba jednat tak, aby tato nejistota ovlivnila české spotřebitele co nejméně.

Nakonec popřál všem, aby si Zemi živitelku užili. „A také dobrou chuť při prohlížení výstavy Země živitelky,“ uzavřel Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…