Fiala: Naše vláda vrací Česku dobré jméno

17.01.2023 11:56 | Ze sítí

Sněmovna se dnes dopoledne sešla, aby v tomto volebním období podruhé hlasovala o vyslovení nedůvěry pětikoaliční vládě Petra Fialy (ODS). Hlasování vyvolalo opoziční hnutí ANO. S obhajobou svého kabinetu vystoupil po úvodním slově šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové právě premiér Petr Fiala.

Fiala: Naše vláda vrací Česku dobré jméno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

 „Někteří z vás se v tomto vypjatém čase snaží vyvolat další, již druhé hlasování o nedůvěře vládě. To minulé bylo také krátce před volbami. Nevěřím tomu, že vaším cílem je něco jiného než nějaké mediální představení uprostřed prezidentských voleb, ale nebudu vaše jednání hodnotit. I svým projevem paní předsedkyně Schillerová ukázala bezradnost a zoufalství z toho, že už za 13 měsíců naší vlády jsou vidět výsledky, ve srovnání s tím chaosem a zmatkem,“ poznamenal Fiala úvodem svého projevu. 

„Dnes je to 13 měsíců, dokonce myslím přesně, od chvíle, kdy naše vláda byla jmenována. Za tu dobu jsme toho zažili víc, než se toho někdy stane za 10 let. Uplynulý rok změnil Evropu. Já jsem přesvědčen, že jsme to zatím zvládli dobře. Dovolte mi, abych vám tu připomněl, čeho se naší vládě podařilo k dnešnímu dni dosáhnout. Vaši důvěru si vláda zaslouží proto, že Česká republika úspěšně prochází krizí a ještě zvládá naplňovat dlouhodobé vize,“ dodal Fiala. 

Ve svých slovech se vrátil ještě k pokračující pandemii covidu, kterou vláda musela na počátku řešit. Hovořil i o migraci. 

„Naše vláda má na paměti budoucnost České republiky. Kroky směrem k energetické nezávislosti by neměly smysl, pokud bychom nedokázali zmenšit tlak, který má energetická krize na naše občany, zvláště na ty nejzranitelnější a nejslabší. Nikoho nesmíme nechat padnout, na to myslíme. Pomoc firmám, pomoc domácnostem dokonce nadřazujeme nad rozpočtové sliby. Netajíme se tím, říkáme to otevřeně: Důležitá je pomoc domácnostem, firmám, zranitelným a musí to stát nad našimi sliby,“ podotkl také Fiala.

Hovořil také o předsednictví Evropské unii, ale i o rusko-ukrajinském konfliktu či o nedostatku léků. „Vláda léky nezajišťuje. Ale navzdory tomu, tak cítíme povinnost pomoci, a proto jsme také udělali konkrétní kroky. Ministerstvo zdravotnictví jedná s výrobci a distributory. K situaci pravidelně zasedá skupina, jíž se to týká,“ sdělil s tím, že situace s nedostatkem léků není tak vážná, jak někdy slyšíme. 

„Pravidelně opakuji, že jsme museli jako vláda přehodnotit priority. Navzdory krizi a navzdory všemu plníme sliby a podařilo se nám splnit řadu úkolů z programového prohlášení,“ hovořil například o obraně, dopravní infrastruktuře a podpoře školství. „Nenecháme padnout své občany, ale nabízíme pomoc i těm, které vyhnala válka z domovů. Zvládáme reagovat na krize, zvládáme tlumit jejich projevy. Zvládáme také provádět reformy, které nás lépe připraví na budoucnost. Neupírám opozici právo hlasovat o nedůvěře. Naše vláda je dobrá vláda. Je to vláda, která vrací České republice dobré jméno. A je to také vláda, která navzdory všem problémům plní svoje sliby, proto si zaslouží svoji důvěru,“ podotkl závěrem svého téměř hodinového projevu Petr Fiala (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…