Fiala by se měl zeptat: Proč? Petr Žantovský připomenul, jak dopadl v průzkumu

13.08.2022 10:25 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Soudružka Jourová a ostatní eurosoudruzi jsou zbytečně mírní. Maďarsko by zasloužilo trest nejvyšší: vyhození z EU. „To by asi plakal celý maďarský lid v čele s Orbánem. Radostí,“ glosuje Petr Žantovský výzvy eurokomisařky Věry Jourové, aby Česko navrhlo odebrat hlasovací práva neposlušné unijní zemi. Mediální analytik pozoruje i naprostou aroganci domácích politických špiček. Bez ohledu na energetickou a topnou krizi rozdávají nemalé sumy na erotický „ohňostroj marnosti“ nebo se holedbají šířením dobrého jména Česka v zahraničí, ačkoli jeho občané se řítí do chudoby.

Fiala by se měl zeptat: Proč? Petr Žantovský připomenul, jak dopadl v průzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mediální analytik Petr Žantovský

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
V letech 2014 až 2019 komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví v Junckerově Evropské komisi a od prosince 2019 komisařka pro hodnoty a transparentnost v komisi Ursuly von der Leyenové podle serveru Aktuálně prohlásila, že „Češi mohou navrhnout odebrání hlasovacích práv Maďarsku, nemusí na nic čekat“. Tím, kdo volá po odebrání hlasovacích práv našim kolegům z V4, není nikdo jiný než místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. „Podle Bruselu prý ‚maďarská vláda premiéra Viktora Orbána omezila nezávislost justice a médií v zemi‘, což zaslouží náležitého potrestání. Podle Jourové je ideální příležitostí právě probíhající české předsednictví Radě Evropy. ‚České předsednictví může dát hlasovat o sankcích na Maďarsko kvůli porušování právního státu při první příležitosti, která se naskytne‘, řekla Jourová. Proč tolik povyku?“ ptá se na úvod pravidelného mediálního přehledu Petr Žantovský.

Jde o to, že premiér Orbán během projevu v rumunském Sedmihradsku, kde žije početná maďarská menšina, kritizoval multietnickou společnost a varoval před „mísením Evropanů s Neevropany“. „Nechceme se stát národy smíšené rasy. Země, které to považovaly za přijatelné, už nejsou národy,“ prohlásil předseda maďarské vlády na mítinku svojí strany Fidesz. „Je to podobný příběh, jako když v roce 2016 ve svém vánočním projevu Miloš Zeman řekl suše větu ‚Tato země je naše‘ v kontextu tehdy masové migrace ze zemí třetího světa do Evropy. Tehdy se na prezidentovu hlavu snesla taková tsunami urážek a ostouzení, že by ji nepřekonala snad ani sama Jourová. Přitom, doslovně vzato, Orbán nelhal. Víte, která je největší národnostní menšina v Marseille? Přece Francouzi,“ dává mediální analytik k dobru spíše než vtip hořkou skutečnost.

Eurosoudruzi by měli Maďarsko vyhodit z EU

Co tedy může Maďarsku eurosojuz provést? Sebrat peníze. Ty peníze, které Maďarsku odebralo formou povinných transferů ze členských zemí. „Nebo také může Brusel rozhodnout o odebrání hlasovacích práv Maďarsku. Nu, to také není žádná sláva. Maďarsko stejně v EU nic neprosadí, nejen díky své vlastně docela nepatrné velikosti, ale hlavně kvůli chystanému zrušení práva veta. Mám za to, že soudružka Jourová a ostatní eurosoudruzi jsou zbytečně mírní. Maďarsko by zasloužilo trest nejvyšší: vyhození z EU. To by asi plakal celý maďarský lid v čele s Orbánem. Radostí,“ upřesňuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

„Apropos, nezapomeňme na našeho delikventa Zemana. Ten by se za nepromlčitelný výrok o ‚naší zemi‘ měl také kát, byť se zpožděním. Navrhuji mu za trest na čtrnáct dnů vypnout teletext, zabavit nafukovací člun Challenger a snížit denní dávku cigaret Davidoff z nynějších dvaceti na devatenáct. To by v tom byl čert, aby Zeman nevzal svá slova zpět!“ usmívá se při navrhování trestu pro hlavu státu mediální odborník.

„Jsem žena“ jako Vystrčilovo „Jsem Tchajwanec“

Už po dvanácté ovládnou ulice v centru hlavního města šiky obskurně vymóděných homosexuálů pod zástěrkou akce zvané Prague Pride. „Průvody leseb, gayů a dalších sexuálních minorit včetně jejich příznivců jsou zpravidla pojednávány jako karnevaly plné řevu, nevkusu a ostentativní erotiky. Tomu všemu sekunduje radnice, jejíž šéf, primátor Hřib, se nechal slyšet, že magistrát akci financuje proto, že je vítanou podporou pro rozvoj cestovního ruchu. Takovou míru arogance předvádí zvolení politici často, takže to už nepřekvapuje. Mimochodem připomeňme příběh z loňského jara. Pražské zastupitelstvo v březnu 2021 nedalo na konání Prague Pride ani korunu, a to díky koaličním (lidoveckým) i opozičním (ODS, ANO) hlasům. Primátor Hřib si však vynutil revokaci a o měsíc později, v dubnu, dostali homosexuálové 650 tisíc korun,“ připomíná Petr Žantovský.

Přitom v té době platil v zemi nouzový stav kvůli pandemii koronaviru, který přinesl zavření obchodů, restaurací a v jistých fázích přísný lockdown. „Takže homosexuálové de facto dostali bianco šek na úkor všech postižených z ostatního obyvatelstva. Jak se říkalo v jednom americkém filmu: ‚Někdo tam nahoře je prostě má rád‘. Položme si však otázku, proč tomu tak je. Před těmi více než deseti lety mohl téma LGBT leckdo považovat za politicky nosné. Někdejší senátor Jiří Dienstbier byl dokonce na jakési genderové akci vyfocen s plackou na klopě, kde byl nápis ‚Jsem žena‘. To bylo zhruba stejně málo vtipné a chytré, jako Vystrčilovo pozdější ‚Jsem Tchajwanec‘. Nicméně na jistou, zejména nezkušenější, část populace to mohlo působit nekonformně,“ domnívá se mediální analytik.

Takové rozdávání peněz je totální ignorance

Jiná je však situace dnes. „Za válečného třeštění naší vlády, vyhazování peněz na flintičky, z nichž značná část končí v rukou ukrajinských kriminálních překupníků, a s čím dál jasnější vidinou energetické a topné krize, chudoby a zužování svobod občanů je rozdávání nemalých částek na erotický ‚ohňostroj marnosti‘ projevem totální ignorance našich politiků. A, bohužel, také stále se prohlubující apatie přihlížejících obyvatel. Té mlčící většiny, která nemlčí z přesvědčení, nýbrž ze strachu. Dnešní vrchnost se zabetonovává ve svých pašalících tu pandemickým zákonem, tu snahami o legalizaci cenzury a kriminalizaci vyslovení disentního názoru. Vyvěšení homosexualistického symbolu – duhové vlajky – na budově magistrátu je plivancem do obličeje všech slušných a normálních lidí,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský se zvědavostí, zda to voliči dokážou aspoň vyhodnotit v podzimních komunálních volbách.

Když už začal o aroganci, má po ruce další výmluvný příklad. „Jak už ParlamentníListy.cz psaly, podle průzkumu společnosti Morning Consult českému premiérovi Petru Fialovi z ODS důvěřují jeho občané nejméně ze všech sledovaných státníků. Fialovi důvěřuje 23 procent Čechů a naopak nedůvěřuje 70 procent. To by pro každého jen trochu soudného člověka, nadto veřejně činného, dokonce předsedu vlády, měl být jasný signál, abychom užili Fialův oblíbený termín. Něco je tu špatně, měl by si politik s takovou nedůvěrou obyvatel říci a položit si otázku, proč tomu tak je,“ očekával by mediální odborník takovou reakci od politika v jedné z nejvyšších funkcí.

Dobré jméno hlavně v USA. Tak se má vazal chovat

Ale pochopitelně nejen on vidí, že Petr Fiala sebereflexi rozhodně nepřehání. „Místo vlastního vyjádření vystrčil před sebe vládního mluvčího Jakuba Tomka. Jeho slova stojí za citaci: ‚Vláda průzkumy veřejného mínění vnímá, ale nepřeceňuje. Důležité jsou pro ni konkrétní výsledky. Ať už jde o omezování závislosti na dovozu paliv z Ruska, zajištění dostatku plynu na nadcházející zimu, ale i šíření dobrého jména Česka v zahraničí, z čehož následně naši občané těží,‘ řekl Tomek. Kdyby to nebylo tragické, bylo by to snad i k smíchu,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

A vyjmenovává, co všechno už kabinet pod vedením profesora politologie dokázal. „Naše vláda financuje válku, která se nás netýká. Naše vláda trvá na sankcích, které způsobují fatální nedostatek, a tedy drastické zdražení energií, plynu, a teď dokonce i ropy. Tím patrně, podle svého názoru ‚šíří dobré jméno Česka v zahraničí‘. Dovolil bych si tvrdit, že jediná země, kde tyto kroky naší vlády mohou přinést potlesk, jsou Spojené státy, protože plníme jejich představy o tom, co má vazalská země za úkol. Mimochodem, je asi příznačné, že výsledky onoho průzkumu naše většinová média ignorují – s výjimkou televize Nova. Smutné konce…“ dodává mediální analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…