Fiala obdržel signál. Od Pavla. A pozitivní není, varuje premiéra komentátor

05.09.2023 17:32 | Monitoring

Komentátor Miroslav Korecký tvrdí, že rozhodnutí prezidenta Petra Pavla odložit podpis penzijní novely může být výrazem vymezení se vůči vládě Petra Fialy. „Je také možné, že si pan prezident kolíkuje větší prostor, nebo se dokonce schyluje ke konfliktu mezi ním a vládou,“ uvedl Korecký s tím, že Pavel tím vyslal jasný signál vládě, že má vlastní politickou vůli.

Fiala obdržel signál. Od Pavla. A pozitivní není, varuje premiéra komentátor
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Miroslav Korecký

Penzijní novela měla platit od pátku 1. září, prezident však ve čtvrtek na poslední chvíli přes svou mluvčí vzkázal, že novelu zatím nepodepíše. Hned druhý den ale Pavel novelu přece jen podepsal. „Tento zákon jsem se po pečlivém posouzení a přes níže uvedené výhrady rozhodl podepsat,“ uvedl prezident ve vyjádření. Tímto krokem Pavel odložil účinnost zákona, který tak bude platit až od 1. října.

Podle komentátora MF Dnes Miroslava Korce může být důvodů k takovému jednání několik. „V rozhodování pana prezidenta hrála roli řada motivů. Je možné, že se Petr Pavel chtěl ukázat jako zastánce penzistů, zdravotně postižených a podobně, kteří budou v každém případě tou novelou nějakým způsobem poškozeni,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Korecký.

Pavel se prý také mohl snažit ukázat vládě, že nebude jen automat na podpisy a má svoji svébytnou politiku. „Mohlo to být také výrazem vymezení se vůči vládě Petra Fialy (ODS), vůči níž byl zatím velmi vstřícný, protože jí byl do značné míry zavázaný za své zvolení prezidentem. Je také možné, že si pan prezident kolíkuje větší prostor, nebo se dokonce schyluje ke konfliktu mezi ním a vládou,“ uvedl komentátor.

„Je také možné, že Petr Pavel chtěl vyslat nějaký signál vládě, že s ním nebudou jenom tak zametat a že on má také nějaký potenciál svých kroků, které může využít,“ dodal Korecký s tím, že rozkol mezi prezidentem a vládou mohl vzniknout například u jmenování budoucích velvyslanců.

Rozhodnutí vyčkat s podpisem o jeden den, a tím odložit začátek platnosti zákona, podle Koreckého veřejnost nepochopila. „Pavel většinu společnosti nepřesvědčil o logice svých kroků. Nejdříve napínal, jestli podepíše, nebo nepodepíše, pak mluvčí informovala o tom, že možná použije veto. A nakonec podepsal, ale den poté, kdy se s tím počítalo. Myslím si, že běžný člověk vůbec netuší, co prezidentova klička měla znamenat,“ prohlásil Korecký.

Spekulace, že měl prezident málo času na prostudování novely, jsou podle Koreckého liché. „Znění zákona bylo veřejně známé, navíc se dlouhou dobu rozebíralo v médiích. Pokud se se zákonem chtěl seznámit, určitě mohl i dřív,“ uvedl komentátor. Prezident má na posouzení každého zákona patnáct dnů, ale penzijní novela mu byla předložena jen týden před požadovaným začátkem platnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

&&&, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDEN , 05.09.2023 18:08:19
Pepa vyslal signál podle připraveného scénáře.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …