Fiala plácal po ramenou Vystrčila: Narovnal České republice páteř, dodal hrdost

28.09.2020 15:42

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve vile Löw-Beer v Brně promluvil o své cestě na Tchaj-wan. Vysvětlil základní pohnutku pro to, proč na Tchaj-wan jel.

Fiala plácal po ramenou Vystrčila: Narovnal České republice páteř, dodal hrdost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Od počátku pro mě bylo důležité, aby ta moje cesta nebyla žádný truc podnik. Nebyl jsem rozhodnut, že svojí cestou na Tchaj-wan musím naplnit odkaz Jaroslava Kubery,“ prohlásil Vystrčil v Brně v debatě pod záštitou Pravého břehu Petra Fialy.

Předseda ODS Petr Fiala připomněl, že čínský prezident Si Ťin-pching a český prezident Miloš Zeman v roce 2016 slibovali, že Česka přitečou desítky až stovky miliard investic. Po čtyřech letech je jasné, že tento slib zůstal nenaplněn. Podle Fialy je proto třeba jasně říci, že nebudeme Číně poklonkovat. Předseda Senátu Miloš Vystrčil prý v tomto směru vyslal jasný signál.

„Narovnal páteř zahraniční politice České republiky a mnohým z nás dodal hrdost,“ pravil Fiala. Podle předsedy ODS musíme mít na paměti, že Čína nepředstavuje jen obchodní příležitost, ale i bezpečnostní riziko.

Podle Vystrčila nesmíme také zapomínat na to, že Česká republika od počátku chtěla hájit demokracii ve světě. Tchaj-wan je demokratickou nekomunistickou zemí a podle Vystrčila je třeba ostrov jasně podpořit.

„Tato jasná podpora může přinést i ekonomický prospěch, pokud se část tchajwanské výroby přesune sem, pokud si zde své pobočky založí tchajwanské banky a tak podobně. To všechno je dneska možné, na to oni jsou dneska připravení,“ prozradil Vystrčil. Zdůraznil však také, že bude záležet na české vládě, zda se těchto příležitostí chopí.

Tchajwanci mají 40 procent investic v Číně, ale hledají nějakou bezpečnější zemi. Tou by se mohla stát Česká republika. „My to buď pochopíme a otevřeme ty brány, nebo to nepochopíme a udělají to Maďaři, Poláci, Rakušané nebo někdo další,“ upozornil předseda Senátu.

Poté konstatoval, že tady zdaleka nešlo jen o peníze, ale především o ochranu konkrétních hodnot.

„Kdo jiný než senátor je lépe vybaven na to, aby v okamžiku, kdy má hájit nějaké základní hodnoty, je skutečně hájil. Já, když je budu hájit jako senátor, tak jsem na šest let zvolený. Nikdo mě nemůže odvolat a tuhle výbavu já nemám proto, abych nic nedělal, ale abych v nějakém okamžiku, kdy to jde z tlustých do tenkých, jsem byl schopen zachovat se tím způsobem, že udržíme rovnou páteř téhle země a udržíme tu naši hrdost a svébytnost,“ popsal své pohnutky k cestě na Tchaj-wan Vystrčil.

Až poté, co padlo toto rozhodnutí, asi o měsíc později Američané záměr cestovat na Tchaj-wan podpořili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…