Fiala po vládě: Úpadek politické kultury. A pandemický zákon potřebujeme

16.02.2022 22:05

Pandemický zákon je trnem v oku nejen veřejnosti, ale také opozice. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) obstrukce opozičních stran během projednávání pandemické novely snižují úroveň politické kultury. Nesouhlasí ani se zveřejněním soukromých adres poslanců ze strany protestní iniciativy Chcípl PES.

Fiala po vládě: Úpadek politické kultury. A pandemický zákon potřebujeme
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Petr Fiala

Fiala po jednání středečního kabinetu uvedl, že Česko se nachází v úpadku politické kultury a pravidel parlamentního života. Situace je podle něj horší než před čtrnácti dny. „Chci znovu říct, že pandemický zákon, který jsme ještě ani nezačali projednávat, protože se stále bavíme o programu schůzek, pro české občany potřebujeme mít. Potřebujeme ho jako pojistku pro situaci, kterou si nikdo nepřejeme, ale mohla by nastat, že by se v nějaké chvíli pandemická situace zhoršila,“ řekl po jednání vlády premiér podle serveru Novinky.cz. Narážel tak na obstrukce opozice, především SPD, které blokují více než 27 hodin projednání vládní novely pandemického zákona, kterou dolní komoře Parlamentu minulý týden vrátil Senát.

Fiala na počínání SPD lamentoval. Podle něj je Sněmovna ochromena. „Nejsme schopni schválit program schůze. Proto i čím dál více poslanců uvažuje o tom, že bude třeba určitá změna jednacího řádu,“ prohlásil Fiala. Vnitřní prostory Sněmovny ale nejsou jediné místo, kde se lidé bouří. Demonstruje se i před budovou dolní komory Parlamentu. Navíc ve středu protestní iniciativa Chcípl PES zveřejnila adresy bydlišť poslanců a poslankyň, kteří v prvním kole pandemickou novelu podpořili. Cíl je jasný – demonstrovat také před bydlištěm jednotlivých poslanců.

Fiala ale tento krok razantně odmítl. Podle něj se jedná o ohrožení bezpečnosti dětí a rodičů. „To považuji za naprosto nepřijatelné,“ vymezil se. Obstrukce ve Sněmovně vedly i k tomu, že Fiala musel zrušit plánovanou cestu do Paříže, kde se měl zúčastnit jednání evropských lídrů.

Kabinet na svém středečním jednání projednal také několik věcných bodů. Jednak bylo odsouhlaseno zvýšení důchodů o 8,2 procenta, tedy v průměru o 1 017 korun. Schváleny byly také kompenzace pro podnikatele, počítá se celkem s pěti miliardami korun.

„První program s názvem „COVID adventní trhy“ byl měl být vypsán zhruba do týdne, týkat se bude prodejců a organizátorů vánočních trhů. Další dotační tituly se budou vztahovat na podnikatele v cestovním ruchu, gastronomii a ubytování,“ vyjmenovává server s tím, že mezi další programy se řadí COVID - nepokryté náklady a COVID 2022 - sektorová podpora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …