Fiala postrašil z pódia kongresu ODS: Válka za humny. Pokud nezastavíme ruského agresora včas...

08.04.2022 17:25 | Ze sítí

V pražské hale O2 universum dnes odpoledne započal volební kongres ODS. Premiér ODS Petr Fiala na něm bude v sobotu počtvrté obhajovat post předsedy strany. Stejně jako první místopředseda a ministr financí Zbyněk Stanjura nemá protikandidáta.

Fiala postrašil z pódia kongresu ODS: Válka za humny. Pokud nezastavíme ruského agresora včas...
Foto: Hans Štembera
Popisek: 30. kongres ODS v hale O2 Universum

„Každému z vás, jak tady sedíte, chci poděkovat. Každý z vás má podíl na tom, že Česká republika má opět slušnou demokratickou vládu a že tuto vládu vede premiér za ODS. Děkuji,“ řekl úvodem svých slov Fiala. 

„Z programu víte, že mám tu příležitost a čest zde poněkud netradičně vystoupit rovnou dvakrát. Zítřejší projev bude více orientován do budoucnosti. Ale ten dnešní projev je vyhrazen zprávě předsedy ODS. Jsem předsedou ODS už osm let, a to není málo. Zažili jsme spolu ledacos,“ zavzpomínal Fiala.

„Před osmi lety nám věřil málokdo. Ale my jsme se semkli, dokázali jsme si přiznat vlastní chyby a napravit je, ale zejména jsme začali tvrdě pracovat. Pracovat pro naše spoluobčany, pro lepší budoucnost našich obcí, měst a celé naší země. Krok po kroku, metr po metru. Od voleb k volbám – a každý rok jsme na tom byli lépe a lépe. A postupně jsme dokázali přesvědčit čím dál víc našich spoluobčanů o tom, že má smysl uvěřit znovu ODS a znovu vsadit na tradiční demokratickou konzervativně-liberální politickou stranu,“ zmínil Fiala.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Hovořil mimo jiné o úspěchu v loňských sněmovních volbách. „Slíbil jsem vám dát do voleb dohromady takovou formaci, aby nepropadly hlasy středopravicových voličů,“ poznamenal Fiala, že je rád, že do toho šli s Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) spolu. 

„Jistě si vzpomenete, že ten záměr jsme ohlásili v předvečer státního svátku 28. října 2020 u sochy prezidenta Masaryka na Hradčanech. A že naším hlavním mottem bylo přinést změnu a ubránit naši zemi a její budoucnost před destrukcí ze strany populistů a extremistů. Bylo to správné rozhodnutí a já děkuji všem, kteří jste ho podporovali,“ řekl za potlesku Fiala. 

„Před dvěma lety, krátce po našem posledním kongresu, udeřila naplno celosvětová pandemie covidu. A na České republice se podepsala obzvláště smutnou statistikou. Patříme mezi země s největším množstvím obětí a vyšli jsme z pandemie se stamiliardovými dluhy, z nichž bohužel významná část byla rozházena minulou vládou Andreje Babiše na výdaje, které s pandemií vůbec nesouvisely. Výsledkem jsou podlomené státní finance a nastupující vysoká inflace,“ sdělil Fiala, že je hrdý na to, že ODS po celou dobu fungovala jako konstruktivní opozice a že se nesnažila sbírat laciné politické body v krizových časech.

Výsledek loňských podzimních voleb do Poslanecké sněmovny považuje pro ODS za úspěšný. „ODS si už nemůže dovolit svoje voliče zklamat. Musíme si přiznat, že mnozí nás volili nikoliv proto, že by nás milovali. Volili nás proto, že jsme jim přišli jako v tu chvíli nejmenší zlo. Nejmenší zlo z těch, kterým Česká republika v posledních letech čelí. Prostě si řekli, že zavřou oči a ještě jednou to s námi zkusí. To musíme mít na paměti. Každý z nás. A podle toho se musíme chovat. Ve vládě, v krajích, v parlamentu, ale i v místních zastupitelstvech,“ zmínil Fiala.

„Máme za sebou prvních sto dnů. A dosavadní vývoj předčil očekávání i těch největších pesimistů. Sotva jsme se vyrovnali s vlnou omikronu a ve vysokém tempu dokázali připravit a prosadit protiinflační rozpočet, Evropu zasáhla válka. Válka, která v konečném důsledku ohrožuje i nás. Máme ji doslova za humny, a pokud se ruského agresora nepodaří zastavit včas, brzy s ním budeme mít co do činění i v naší části Evropy. To je zkušenost, která je blízká zejména nám, státům střední a východní Evropy, které patřily desítky let do přímého vlivu sovětského, respektive ruského impéria. Proto jsme hned v prvních hodinách války začali podporovat Ukrajinu morálně, humanitární pomocí i prostřednictvím dodávek zbraní. A proto jsme vyvinuli i rozsáhlou diplomatickou aktivitu napříč Evropou, jejíž součástí byla i moje účast na cestě tří premiérů za prezidentem Zelenským do obklíčeného Kyjeva. Česká republika má veliké štěstí, že se její vláda už tři měsíce neopírá o komunisty a proruské extremisty,“ dodal Fiala. 

Závěrem svého projevu poděkoval všem za to, že uplynulých osm let věřili v budoucnost ODS. „Jsem rád, že – s veškerou pokorou, ale i hrdostí – mohu prohlásit, že jsem splnil to, k čemu jsem se vám zavázal před dvěma lety. I proto si dovoluji potvrdit, že budu kandidovat na předsedu ODS i na další období. Těším se na diskusi s vámi se všemi na půdě tohoto kongresu i mimo ni a přeji nám všem úspěšný kongres!“ zakončil Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…