Fiala se chlubí: ODS přivedla ČR do NATO a EU a jsem na to hrdý

01.05.2019 18:34

Politici zhodnotili 15 let našeho členství v EU. Zatímco předseda ODS Petr Fiala nebo předseda TOP 09 Jiří Pospíšil vyzdvihovali především pozitiva našeho členství, předseda vlády Andrej Babiš (ANO) ve shodě s komunistkou Kateřinou Konečnou konstatoval, že se EU musí změnit. A pak se k našemu členství vyjádřil předseda SPD Tomio Okamura. Raději se podívejte sami, co všechno napsal...

Fiala se chlubí: ODS přivedla ČR do NATO a EU a jsem na to hrdý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Členství v Evropské unii nemá pro Českou republiku alternativu, Unie se ale musí změnit, řekl novinářům premiér Andrej Babiš. Ten se dnes ve Varšavě účastní jednání se svými protějšky z dalších 12 zemí, které do Unie vstoupily v posledních 15 letech.

„Evropa se musí zásadně změnit. Potřebujeme skutečně silnou Evropu, ale Evropu silných členských států. Musíme zásadně změnit situaci, kdy máme silnou a zpolitizovanou Evropskou komisi. Potřebujeme, aby skutečně hlavním motorem byla Evropská rada, tedy setkání prezidentů a premiérů. Ti by měli mít hlavní slovo (v Unii),“ zdůraznil. Premiérova slova přinesla ČTK.

Podle Babiše není možné, aby o všem rozhodovala Evropská komise (EK). Pozastavil se také nad tím, že za 15 let od vstupu do EU přijala Česká republika „asi 4 500 různých direktiv a vyhlášek, ale přitom ještě dnes nejsou dobudovány čtyři hlavní svobody, hlavně jednotný vnitřní trh“.

„Bavíme se stále o dvojím metru, velkým tématem je dvojí kvalita potravin,“ řekl a dodal, že buď bude tento problém vyřešen na Evropské unii, anebo Česko přijme vlastní opatření a zákony.

„Není možné mít v Evropě dva druhy členských států, dva druhy občanů. Musíme mít všichni stejné možnosti a práva,“ zdůraznil Babiš. Právě o tom podle něj má být varšavská debata s dalšími premiéry a následně unijní summit v rumunském Sibiu. Důležité také bude, jak tento měsíc dopadnou volby do Evropského parlamentu (EP), kdo se stane předsedou nové Evropské komise a zda Unie bude schopna se změnit.

„Potřebujeme změnit Evropu,“ znovu zdůraznil Babiš a připomněl, že Česko je v této debatě aktivní a přichází s vlastními návrhy.

K 15 letům členství v EU premiér poznamenal, že evropský projekt je skvělý, díky tomu máme mír a obrovskou výhodu v podobě volného pohybu osob a přístupu na trh.

„Principiálně to není debata, zda tam být, či nebýt (v EU). Je jasné, že nemáme jinou alternativu. Získali jsme obrovské peníze, 740 miliard (Kč), další výhody, přišli investoři. Ale je třeba říkat kriticky, co je potřeba změnit. Jsme součástí EU a máme na ni vliv,“ řekl.

Připomněl, že český hlas má největší váhu při rozhodování na jednáních premiérů a prezidentů o otázkách, kde je vyžadována jednomyslnost: pak má hlas České republiky stejnou váhu jako hlas Německa či Francie. Například šlo podle Babiše o unijní cíle při změnách klimatu, aby nepoškodily český průmysl.

Pokud jde o polskou vizi budoucí EU a polskou kritiku zasahování Evropské komise do záležitostí Polska, jako je například spor o nezávislost polských soudů, jak už se vyjádřil hostitel varšavské schůzky, polský premiér Mateusz Morawiecki, i Babiš uvedl, že nechce řešit spory EK a Varšavy ani vnitřní záležitosti jiných států. Zmíněný problém se Česka podle něj netýká, Babiš v EU bojuje za české zájmy a k tomu hledá i spojence.

„Máme svobodné volby a svobodná média. Lidé nejsou hloupí. Pokud by měli pocit ohrožení demokracie, pak to občané ve svobodných volbách změní,“ řekl.

Varšavské schůzky se účastní představitelé Česka, Estonska, Kypru, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Polska, Slovenska a Slovinska, tedy zemí, které do EU vstoupily přesně před 15 lety. Přítomni jsou i představitelé Bulharska, Rumunska a Chorvatska, které přistoupily později.

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček dnes při oslavách 1. máje zdůraznil důležitost blížících se evropských voleb. Vyzval sociální demokraty, ať napnou v příštích týdnech síly v kontaktní kampani. Novinářům řekl, že kandiduje mnoho stran, které odmítají Evropskou unii v její současné podobě, nenabízejí ale podle něj žádnou smysluplnou alternativu.

Hamáček řekl, že oslavy 1. máje patří k sociální demokracii a dnes se rozšířily vzhledem k volbám i na evropskou tematiku. „Snažily se ho ukrást různé strany a proudy, ale je to sociálnědemokratický svátek. Ale protože si připomínáme 15 let od vstupu do Evropské unie, tak tu evropskou linku nelze vynechat,“ uvedl.

Volby do Evropského parlamentu podle něj mohou být přelomové. „Kandiduje celá řada stran, které nechtějí EU v současné podobě, ale z mého pohledu nenabízejí žádné smysluplné řešení. Pro mě je to boj o zachování současné podoby EU, pokračování procesu integrace či rozšiřování Unie na Balkán,“ uvedl Hamáček.

Kandidáti si podle něj musejí zbytek kampaně odpracovat mezi lidmi. „Chci je vyzvat, aby napnuli síly na pár zbývajících týdnů kampaně. Doufám, že ČSSD zaskóruje a bude ve volbách úspěšná,“ uvedl. ČSSD má na kampaň 11 milionů korun, Hamáček před týdnem řekl, že za úspěch by považoval zisk sedmi až 11 procent hlasů, což odpovídá ziskům sociálních demokratů v průzkumech.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na sociální síti Twitter doplnil, že jsme se před 15 lety stali členy evropské rodiny a je rád, že se tak stalo, i když má tato rodina své lepší a někdy své horší dny. 

Podobně to vidí i europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová, podle které jsme před patnácti lety udělali správné rozhodnutí. A je na nás, abychom naše členství v EU naplňovali tak, abychom mohli být spokojeni za 15 let.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura na sociální síti Facebook volil podstatně kritičtější slova.

„Prvního května si připomínáme 15 let od vstupu České republiky do Evropské unie a opět se nám v reálu ukázala totalitní tvář EU a jejích českých přisluhovačů. Předseda Evropské komise Juncker poskytl rozhovor pro polské noviny Rzeczpospolita a v souvislosti s Polskem, Maďarskem, ale i patrně námi, řekl, že „čas od času si některé země dovolují určitou míru neposlušnosti, v závislosti na tom, kdo je u moci a v jaké jsou fázi politického cyklu“. Juncker oprašuje Brežněvovu doktrínu omezené suverenity. Co si to vůbec dovoluje? My odmítáme být poslušní Bruselu! Chceme, aby Česká republika byla opět nezávislou zemí,“ uvedl Okamura.

V žádném případě podle něj není pravda, že by pro nás odchod EU znamenal katastrofu. Katastrofu by náš odchod z EU znamenal údajně jen pro Andreje Babiše, jehož podniky momentálně odložené ve svěřenském fondu by se nedostaly k dotacím. Pro ostatní obyvatele Česka by náš odchod z EU znamenal svobodné nadechnutí. Okamura o tom nepochybuje.

„Evropská unie způsobila migrační krizi a schengenským systémem podpořila politiku kolektivní nezodpovědnosti, kdy nikdo nehájil hranice před invazí nelegálních imigrantů. Evropská unie je pod silným lobbistickým vlivem George Sorose – víme, že unikl seznam europoslanců, které má pod palcem. Evropská unie podporuje politiku masové imigrace, neomarxismu, genderu a multikulturalismu, což dokazují i její oficiální dokumenty (podpora imigrace, rezoluce podporující afrikanizaci Evropy, kvóty…),“ pokračoval v kanonádě Okamura.    

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Evropská unie chce zničit evropské národy. Exprezident Evropské unie Herman van Rompuy řekl: ‚V EU již nesmí být místo pro slova jako národ a vlast ve smyslu národním. Nová Evropa musí vymazat tyto pojmy ze slovníku. V EU není pro tyto pojmy místo. Čím dříve si to všichni uvědomíte, tím lépe.‘ Podle oficiálních statistik Eurostatu, což je evropský statistický úřad, bylo z České republiky od roku 2010 do roku 2016 na dividendách vyvedeno nadnárodními korporacemi 7,6 % HDP, tedy 2 252 miliard korun. A oproti tomu se nám ve formě evropských dotací za stejnou dobu ‚vrátilo‘ pouze 1,9 % HDP,“ pokračoval nesmlouvavě.

Předseda ODS Petr Fiala trval na tom, že členství v EU je pro nás přínosné a je rád, že může být hrdý na to, že cestu vstupu České republiky do EU nastartovala právě ODS.

„Slavíme 15 let členství v Evropské unii. Jsem hrdý na to, že právě ODS přivedla Českou republiku do NATO a EU, že jsme se po 40 letech komunistické totality vrátili na Západ, kam kulturně i historicky patříme,“ napsal Fiala.

V podobném duchu ohodnotil vstup České republiky do EU Jiří Pospíšil. „Před 15 lety jsme vstoupili do Evropské unie. Kromě nesporných ekonomických výhod nám to přineslo to hlavní: stojíme bok po boku vyspělých západních demokratických států, pro které je svoboda a demokracie klíčová,“ zdůraznil.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) má za to, že by bylo dobré zkusit si cosi jako „týden bez EU“, aby lidé viděli, jak velké množství výhod nám členství v této organizaci přináší.

„K 1. květnu 2019 je to 15 let, co Česká republika vstoupila do Evropské unie. Kandidáti lidovců do Evropských voleb proto navrhují uspořádat k tomuto výročí akci Týden bez EU, aby si lidé lépe uvědomili, co EU znamená,“ napsal na sociální síti Twitter.

K patnáctým narozeninám našeho členství v EU se vyjádřila také komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. Ve shodě s premiérem Andrejem Babišem prohlásila, že se EU musí změnit. 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…