Fiala slibuje: Od března se zruší skoro všechno

09.02.2022 15:24

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes oznámil, že od dnešní půlnoci skončí povinnost prokazovat se certifikátem o očkování či covidu-19. Rozhodla tak vláda. Od 1. března bude platit jen málo proticovidových opatření. Mimo jiné také hovořil o státním rozpočtu.

Fiala slibuje: Od března se zruší skoro všechno
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala v Událostech komentářích

„Vláda schválila státní rozpočet na rok 2022, a tím jsme nahradili ten předvolební rozpočet Andreje Babiše rozpočtem, který je skutečně protiinflační. Je potřeba si uvědomit, že předcházející vláda jenom od roku 2019 zadlužila každého z občanů České republiky o dalších 90 tisíc korun, takže každý dluží 250 tisíc korun. Tomu nelze přihlížet, s tím musí odpovědná vláda něco dělat. A také jsme museli nějakým způsobem reagovat na rostoucí inflaci, na to, že se lidem znehodnocují jejich úspory, že čelí drahotě a dalším negativním věcem, které s inflací souvisejí. Nebyli jsme v jednoduché situaci, protože jsme vlastně museli opravovat, upravovat, vylepšit špatně navržený rozpočet Babišovy vlády, a to v rekordně nízkém čase,“ sdělil premiér Fiala. 

„Rozpočet, jaký dnes vláda schválila, znamená, že schodek je o 100 miliard korun nižší, než byl návrh rozpočtu připravený bývalou ministryní financí Alenou Schillerovou, o sto miliard nižší. O 140 miliard nižší než výsledek rozpočtu za rok 2021 a o 220 miliard nižší než návrh rozpočtu na loňský rok. A to všechno bez zvyšování daní. Podařilo se nám vyčlenit dostatek peněz, které posouvají naši zemi kupředu, aniž bychom se dotkli peněženek občanů, aniž bychom se dotkli kvality služeb, které stát poskytuje. Hlavními prioritami toho protiinflačního rozpočtu jsou kromě odpovědného hospodaření také finanční prostředky na vzdělávání, investice a další důležité věci. Já jsem rád, že se nám i v tomto rozpočtu daří udržet například cíl platu pedagogů na úrovni 130 procent průměrné mzdy, že naše priorita investice je v rozpočtu zohledněna tak, že je na ně více než deset procent. Platí také, že například investic na výstavbu nové dopravní infrastruktury, u těchto investic jsme nemuseli škrtnout ani korunu. Kromě toho jsme mohli navýšit platy lidem, kteří bojovali v první linii proti covidu. A ten rozpočet počítá i díky dodatečným příjmům s tím, že budeme moci přidat 21 miliard korun. Na důchody. Počítáme i s pomocí lidem, kteří jsou postiženi zvyšováním cen energií a podnikatelům, kteří byli v důsledku vládních restrikcí poškozeni. Schodek rozpočtu i přes tyto priority a přes tyto investice a peníze pro lidi, i přesto je jeho schodek nižší o téměř sto miliard korun,“ dodal Fiala. 

„Tato čísla by měla uklidnit všechny, kteří jsou třeba zneklidněni poplašnými zprávami, které šíří naše opozice. My neděláme žádné bezhlavé nebo hloupé škrty, neomezujeme investice. Děláme to, co jsme slíbili. Šetříme na provozu státu a na výdajích, které občanům lepší služby nepřinášejí. Ale na rozdíl od předcházející vlády si vážíme peněz, které občané ze svých daní platí, tyto peníze nechceme rozhazovat, ale chceme s nimi rozumně hospodařit, odpovědně hospodařit, a tak jsme také sestavili a schválili tento rozpočet,“ míní premiér. 

„BIS bude mít opět plnohodnotného ředitele. Vláda dnes jmenovala ředitelem BIS Michala Koudelku,“ řekl k dalšímu tématu, které vláda probírala, Fiala. „Považujeme za důležité, aby BIS měla v čele ředitele, který je plnohodnotný, který se v té funkci osvědčil. Měl jsem možnost představit před jednáním vlády tento svůj návrh členům bezpečnostního výboru Sněmovny, kde získal také jednoznačnou podporu.

A ještě bych jednu věc zmínil, jak jsme již řekli dopředu, tak jsme dnes rozhodli o postupném rušení některých povinností a opatření, která souvisejí s covidem. Rušíme povinnost prokázat své očkování certifikátem o prodělané nemoci při návštěvě restaurací, služeb, kulturních a sportovních akcí a podobných akcí. Postupně také budeme navyšovat, o tom jsme také dnes rozhodli, počty návštěvníků na kulturních, sportovních akcích, s výhledem k tomu, že od prvního třetí bude z omezujících opatření v platnosti jen velmi málo, prakticky jenom nošení respirátorů. K těmto krokům přistupujeme s ohledem na aktuální stav pandemie. Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí počty nakažených i počty obsazených lůžek v nemocnici. Plně se potvrzují informace i predikce odborníků. Správně jsme nastavili všechna opatření a díky tomu může docházet k jejich odbourávání,“ dodal závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…