Fiala vyrazí za Zemanem. Dojde na klání před soudem?

13.12.2021 6:30

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) dnes probere s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech ustavení nové vlády. Koalice je s hlavou státu ve sporu kvůli jmenování Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí, mluví o kompetenční žalobě. Závěry jednání se Zemanem a další postup Fiala představí po schůzce s prezidentem společně s lídry čtyř dalších koaličních stran.

Fiala vyrazí za Zemanem. Dojde na klání před soudem?
Foto: Fotoarchiv KPR, foto Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem.

Zeman v pátek potvrdil, že Lipavského do čela Ministerstva zahraničí jmenovat nechce. Vyčítá mu nedostatečnou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a Visegrádské čtyřce. Koalice za Lipavským stojí. Její lídři se shodují na nutnosti podání kompetenční žaloby s cílem jasně vymezit ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů. O dalším postupu by měli rozhodnout dnes.

Tématem diskuse Zemana s Fialou může být vedle personálního obsazení kabinetu i termín jmenování vlády. Mluví se o konci tohoto týdne.

Fiala už uvedl, že bude postupovat tak, aby byla vláda ustavena co nejrychleji a aby byla jmenována tak, jak ji navrhl. Předseda Pirátů Ivan Bartoš stále věří, že prezident jmenuje vládu jako celek.

Prezident mluvil v minulém a předminulém týdnu se všemi kandidáty na nové ministry kromě Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který má vést ministerstvo Zemědělství. Nekula se nakazil koronavirem a se Zemanem se setká po Novém roce, následně ho prezident jmenuje. Ministerstvo zemědělství by měl do té doby řídit předseda KDU-ČSL a nastupující ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…