Fialova vláda zasadila ránu Dvořákovi z ČT: Koncesionářské poplatky nezvýšíme

04.07.2022 16:42

Podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) vláda nyní nehodlá zvyšovat televizní ani rozhlasové poplatky. Pro vládu je podle jeho slov důležitější složení Rady České televize. Píše to server Novinky.cz.

Fialova vláda zasadila ránu Dvořákovi z ČT: Koncesionářské poplatky nezvýšíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České televize

Koncesionářský poplatek za televizi je nyní ve výši 135 korun měsíčně, za rozhlas se platí 45 korun měsíčně. Jak uvedl ministr kultury Baxa, nyní vládní koalice poplatky zvyšovat nechce. „Myslím, že jsou k tomu správné důvody,“ uvedl.

Baxa také hovořil o složení Rady České televize, která je nyní doplněná na normální počet členů. Je na ní, aby si spolu s managementem České televize poradila, jak špatnou finanční situaci veřejnoprávního média řešit, míní Baxa.

„Jenom podotknu, že by tam měla být možnost kontroly hospodaření Nejvyšším kontrolním úřadem,“ zmínil také šéf resortu kultury Baxa.

Dvořák nemá peníze, ohlásil drastické škrty

Koncem května generální ředitel ČT Petr Dvořák oznámil, jak hodlá postupovat s ohledem na nedostatek peněz na financování všech aktivit České televize. Diváci se mají připravit na omezování tvorby, ale ne kvality. Bude méně premiér, méně kulturních akcí. Ale zpravodajství a ČT24 se prý škrtání týkat nebude.

Škrtání se však bude týkat i tvorby pro děti. Dvořák oznámil, že rezignovat na ni nehodlá, ale pokud byly dříve diváci zvyklí, že na Vánoce viděli dvě nové pohádky, nyní uvidí už jen jednu. A ředitel doufá, že to vždycky „bude ta dobrá“. Škrtnout Dvořák hodlá náklady v hodnotě 320 milionů.

Česká televize musí podle Dvořáka v příštích dvou letech ušetřit na 900 milionů korun. Důvodem je prý právě pokles reálné hodnoty koncesionářského poplatku, který zůstává i přes vysokou inflaci již léta nezměněn. Má být zrušeno na 250 míst, škrty se plánují například ve vysílání sportu a bude ukončen kanál ČT3. Proti propouštění i škrtům se záhy postavily odbory, které vyhlásily stávkovou pohotovost.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…