Fialův muž pro boj s dezinfem šel do TV. Posadili proti němu kritika. Ten mu připomněl vlastní minulost

26.03.2022 9:30

Podle nově jmenovaného vládního zmocněnce pro boj s dezinformacemi Michala Klímy je nyní Česká republika cílem „těžké dezinformační kampaně z Ruska a z Číny“. Tvrdí, že jeho funkce nebude nástrojem vlády ke kontrole médií. „Jsme v demokratické společnosti,“ ujišťoval v pořadu 360° CNN Prima News. Zakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu Daniel Vávra však varuje, že přestože může současná vláda svůj boj s dezinformaci myslet dobře, časem ho někdo zneužije. „Dáváte nástroj, jak umlčovat lidi,“ upozornil.

Fialův muž pro boj s dezinfem šel do TV. Posadili proti němu kritika. Ten mu připomněl vlastní minulost
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herní vývojář Daniel Vávra o cenzuře na sociálních médiích

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26654 lidí
Klíma, jehož, jak upozornil moderátor Michal Půr, po oznámení jeho nové funkce někteří lidé označovali například i za „vrchního cenzora“, podotkl, že jeho funkce se netýká pouze dezinformací, ale i médií. Poukázal na to, že absence jeho funkce se projevila během covidu-19, kdy média nikdo nezastupoval a důvěryhodná média tak nedostávala podporu.

„Co se týče dezinformací, jsme cílem těžké dezinformační kampaně z Ruska a z Číny, a na úrovni vlády se už před několika lety rozhodlo, že je tomu potřeba čelit,“ uvedl Klíma dále ke zřízení funkce s tím, že současný kabinet se rozhodl tento záměr naplnit.  

Zakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu Daniel Vávra však Klímovi v jeho slovech o nutnosti funkce oponoval; podle něho spíše půjde o „prostředek ovládání médií“. Za „neskutečné“ označil, že přestože dochází k tvrzení o zmíněných dezinformačních kampaních, nikde o nich nejsou k dohledání tvrdá data, jež by to potvrzovala.

Podle Vávry chybí i tvrdá data, jež by dokazovala, že nedávno zablokované weby byly placeny Ruskem. Nechápe také Klímova slova o nutnosti podporovat „důvěryhodná média“. „Co je důvěryhodné médium?“ podivuje se.  

Dle Klímy „vláda nechce kontrolovat média“. „Jsme v demokratické společnosti,“ řekl. U jeho slov o podpoře médií šlo prý o cíl zajištění „plurality médií“, takováto podpora se dle jeho názoru vyskytuje hojně i v jiných státech a neřídí se publikovanými názory.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nedávno v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že vláda chystá zákon, na jehož základě bude možné vypnout dezinformační weby. Vávra k tomu připojil dotaz, jaká bude vlastně definice „dezinformací“. „Co je dezinformace?“ dotázal se s tím, že již máme dostatek zákonů, které umožnují žalobu v případě, pokud někdo bude lhát či například šířit poplašné zprávy.

Vávra poukázal, že během covidové epidemie samotná ministerstva dávala na své webové stránky informace, které se později ukázaly coby dezinformační – a naopak to, před čím úřady varovaly jako před dezinformacemi, po několika měsících označoval stát jako pravdivá tvrzení.

Sponzorovat média podle Vávry není potřeba. Navíc poukázal, že právě jejich blokace vede ke snižování plurality. „Když se média mažou, tak se pluralita médií snižuje,“ vyřkl.

Na definici dezinformací se musí podle Klímy ještě pracovat „a nesmí to být zneužitelné a omezit svobodu slova“.

Podle Vávry se kroky současné vlády v budoucnu mohou stát snadno zneužitelnými. „Když někomu dáváte nástroj, jak umlčovat lidi a i když to myslíte dobře, časem ho někdo zneužije,“ varuje.

Doplnil, že mu „přijde obzvlášť smutný“, že na něčem takovém se podílí právě Klíma, který za minulého režimu šířil Lidové noviny, jež byly tehdy režimem označovány právě jakožto „dezinformační“.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …