Filip plný optimismu na Frekvenci 1: Cítím změnu nálady vůči komunistům

03.11.2013 18:02

Předseda KSČM Vojtěch Filip se domnívá, že mocenský boj v sociálně demokratické straně již vlastně skončil a to vítězstvím Bohuslava Sobotky. Zbývá jen sečíst, jak silné toto vítězství je. Na tahu je prezident republiky.

Filip plný optimismu na Frekvenci 1: Cítím změnu nálady vůči komunistům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

V odlehčeném rozhovoru v Pressklubu v rozhlasovém vysílání stanice Frekvence 1 Vojtěch Filip dále uvedl, že je trvale nespokojen. Jeho strana získala v nedávných sněmovních volbách přírůstek 150 tisíc hlasů a to je podle jeho představ stále málo.

Ke krizi v ČSSD pravil, že nevěří, že v pozadí stojí prezident Miloš Zeman. „Figurky“, jak pučisty nazval moderátor, nedosazuje podle Vojtěcha Filipa prezident, ale politické strany. Pouze když tito lidé prý nemají dostatečné schopnosti, stanou se „figurkami“ a následně skutečnými figurkami na šachovnici v partii někoho jiného, domnívá se předseda komunistů. „Jestli tomu tak bylo, postavili se do té role jen sami,“ řekl dále. I kdyby šlo o prezidentovu myšlenku, rozhodující bylo provedení, a to dokáže prý znehodnotit i nejlepší záměr.

Odkaz voleb je podle Vojtěcha Filipa dvojí. Za prvé 80 procent voličů, kteří přišli k urnám, odmítlo způsob minulého vládnutí. Za druhé „skončil lustrační zákon“ - voliči odmítli podle předsedy KSČM přistoupit na mediální hon na Andreje Babiše. „Lustrace už nikoho nezajímají,“ uzavřel. Není ovšem přesvědčen o Babišově receptu na ozdravení ekonomiky. "Stát není firma. Tu lze zprivatizovat, prodat, uzavřít, její zaměstnance propustit." To pro stát ovšem podle Filipa neplatí.

Komunista Filip dále deklaroval ochotu a připravenost vyslat stranické odborníky do případné vlády národní shody. Domnívá se ale, že přes rozdrobenost sněmovny se mají zvolené strany, vyjma ODS a TOP 09, dohodnout na vládě. Dostaly k tomu od voličů mandát.

Mezi nově zvolenými poslanci cítí Vojtěch Filip změnu nálady vůči komunistům. „Je to viditelně lepší,“ odpověděl na přímou otázku. Noví poslanci z nových hnutí se chtějí vymezit proti starému systému vládnutí, doplnil.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…