Filip po schůzce s Babišem: Premiér odmítá náš požadavek na snížení schodku rozpočtu

21.02.2019 19:59

Premiér Andrej Babiš (ANO) zatím odmítá požadavek komunistů na snížení rozpočtového schodku, nebrání se ale diskusi o sektorové dani a dani z hazardu. Po dnešní schůzce s předsedou vlády to novinářům řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté minulý týden požádali o snížení deficitu státního rozpočtu na příští rok na 30 miliard korun, Babiš chce dát přednost investicím. Konkrétní jména členů vlády, kteří by mohli odejít, podle Filipa nepadala, řešil prý s Babišem věcné problémy. Kritizoval ale opět ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Babiš schůzku nekomentoval.

Filip po schůzce s Babišem: Premiér odmítá náš požadavek na snížení schodku rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

„Kritizoval jsem některé kroky na těchto resortech (Ministerstvo zahraničí a dopravy). Pokud jde o návštěvu pana premiéra ve Washingtonu, myslím si, že je evidentní, že ji nezařizoval pan ministr Petříček, že byla zařízena jiným způsobem,“ řekl. Dokládá to podle něj i vyjádření velvyslance USA v Praze. Babiš podle Filipa dobře chápe, že pozvání do Bílého domu „bylo dáno předtím, než tam pan ministr Petříček vůbec dojel“.

Odmítl, že by jeho dřívější kritika Petříčka směřovala k jeho postojům k Rusku nebo Číně. „Kritika směřovala k tomu, že pan Petříček není schopen odmítnout od ukrajinských politiků to, že oslavují válečného zločince,“ řekl. „Myslím, že pan premiér si to s panem Petříčkem vyřídí sám,“ uvedl na dotaz, zda by se měl Babiš od Petříčkova jednání, které Filip kritizuje, distancovat. Nechtěl také říci, zda Petříčkovy kroky ohrožují podporu menšinové vlády ANO a ČSSD ze strany komunistů. „Každý nese svou odpovědnost, my nemáme žádnou personální pravomoc, máme právo i povinnost říkat svůj názor na činnost jednotlivých ministrů a tu otevřeně sdělujeme,“ řekl.

Filip po schůzce s premiérem zmínil také zřízení kardiocentra v Ústí nad Labem. Podle něj to byl jeden z požadavků Ústeckého kraje, který Babiš slíbil. „Pan ministr zdravotnictví zatím je nečinný, tak to jsem musel řešit,“ řekl Filip. V případě sektorové daně podle Filipa Babiš přislíbil diskusi o jejích parametrech nejdříve na úrovni ministryně financí a rozpočtového výboru a potom jednání ve Sněmovně.

Termín dalšího jednání komunistů s premiérem se podle Filipa stanoví až po Babišově návratu z USA. „Nepředpokládám, že bych potřeboval jednání se sociální demokracií, s tou jsme žádnou smlouvu neuzavřeli,“ řekl na dotaz, zda by se jednání mohla účastnit i druhá vládní strana.

Kauza Huawei je podle Filipa vyřešená, postoj českých úředníků byl podle něj zbytečným zamotáním se do sporu, který je čistě o konkurenčním boji. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…